Vysoký krevní tlak | Prameny zdraví

Vysoký krevní tlak

Hypertenze (vysoký krevní tlak) znamená dlouhodobé zvýšení hodnoty krevního tlaku měřeného v klidu nad hodnoty stanovené jako normální. Krevní tlak se měří tlakoměrem, který může pracovat na různých principech (nejčastěji se u nás používá rtuťový).

Vysoký krevní tlak

Rubrika: Krevní tlak | Typ článku: Rady lékaře

Číselné vyjádření výšky rtuťového sloupce je vlastně číselným vyjádřením hodnoty tlaku, jednotkami nazývanými torr. Hodnota tlaku se vyjadřuje dvěma čísly (např. 120/70), přičemž první číslo představuje tzv. systolický tlak (tlak v cévách v okamžiku, kdy srdce vhání krev do oběhu) a druhé číslo označované jako diastolická hodnota znamená tlak v cévním systému těsně před dalším srdečním stahem.

Za normální hodnotu považuje WHO (Světová zdravotnická organizace) hodnotu do 140/90 torrů. Hraniční je hodnota 141-159 na 91-94 torrů. Za chorobnou považuje tuto hodnotu: více než 160/více než 95 torrů. Hypertenze s diastolickým tlakem vyšším než 115 (např. 180/115) představuje těžkou poruchu.

Zvyšování první hodnoty, tzv. systolickou hypertenzi (např. 160/92), může zapříčinit ztráta pružnosti cév, aterosklerotické změny velkých tepen. Tyto změny se objevují jako následek nesprávného životního stylu (nevhodná strava, nedostatek pohybu, málo draslíku), stárnutí, dlouhodobého stresu. Systolická hypertenze je spojena s vyšším výskytem onemocnění koronárních cév srdce, ale hlavně mozkové mrtvice.

Diastolická hypertenze (např. 140/100 torrů) je způsobená zvýšeným odporem na úrovni drobných cév nebo zvýšením hustoty krve.

Téměř 90 % všech hypertenzí představuje hypertenze esenciální (primární). Pojem „esenciální“ znamená, že nejsme schopni stanovit a odstranit příčinu vysokého krevního tlaku. Faktory, které se uplatňují, patří do skupiny faktorů genetických, výživných, rasových, metabolických, civilizačních, hormonálních ap.

Sekundární hypertenze vzniká při onemocnění některého systému či orgánu, který se přímo účastní regulace krevního oběhu, nebo ji může zapříčinit nádor produkující hormon, který svým působením zvýšení krevního tlaku vyvolá (feochromocytom, primární aldosteronismus).

Pacienti buď nemusí mít žádné problémy, nebo se vysoký krevní tlak může projevovat různými poruchami vidění, rovnováhy, závratěmi, hučením v uších, bolestmi hlavy nebo dýchavičností.

Hypertenze je hlavním rizikovým faktorem při postižení mozkovou mrtvicí. Je rovněž jedním ze tří hlavních rizikových faktorů při vzniku infarktu myokardu a srdečně cévních chorob. U pacientů s tlakem vyšším než 160/95 torrů je třikrát vyšší riziko infarktu myokardu a až dvacetkrát vyšší riziko mozkové mrtvice než u lidí s normálním krevním tlakem. Vysoký krevní tlak tedy úzce souvisí s dvěma velkými skupinami příčin úmrtí – mozkovou mrtvicí a infarktem srdečního svalu.

Hypertenze postihuje častěji ženy, ale vážnější průběh má u mužů. Nejčastěji se objevuje ve středním věku, ale stále více jsou touto nemocí postiženi mladí lidé a dokonce i děti.

Častěji jsou rovněž postiženi lidé s nadváhou, vysokým příjmem sodíku (např. v podobě kuchyňské soli) a vysokým příjmem kalorií.

Léčba

Prvním nutným opatřením je snížit příjem sodíku. Jen dlouhodobé snížení přináší příznivé výsledky. Někteří lidé jsou na sůl dokonce alergičtí15, většina však konzumuje třikrát až čtyřikrát více soli, než je žádoucí.

Sodík se více způsoby uplatňuje při vzniku vysokého krevního tlaku. Při nadměrném příjmu je jednoznačně považován za příčinu hypertenze č. 1. Dr. Lewis Dahl radí snížení příjmu soli pod 1 gram. (U nás se spotřeba odhaduje asi na 10-14 g na den!) Zde jsou další rady a doporučení Dr. Dahla:

- Nepřidávejte sůl do jídla (zelenina má přirozeně vysoký obsah všech solí – je pouze nutné zvolit vhodný způsob úpravy) před a během vaření.

- Nedávejte na stůl solničku. (Stovky lidí berou sůl automaticky, aniž by jídlo předem ochutnali.)

- Ze svého jídelníčku vylučte všechny mléčné výrobky; jsou obvykle přesolené (to se týká zvláště všech druhů sýrů).

- Všechny druhy zpracovaného masa (konzervy, salámy, párky, uzeniny) obsahují velké množství soli. (Také příprava masa doma si vyžaduje velké dávky soli – jinak je maso bez chuti.) Proto doporučuji vyškrtnout maso a masné výrobky z jídelníčku.

- Nepoužívejte konzervárensky zpracovanou zeleninu pro enormně vysoký obsah soli. Používejte jen doma konzervovanou zeleninu.

- Omezte také všechny chemické látky obsahující sodík (glutaman sodný – konzervační látka všech polévek „v sáčku“, veget ap.).

- Nekonzumujte solené krekery, chipsy, ořechy atd. Tím, že omezíte solení, snížíte také pravděpodobnost onemocnění rakovinou žaludku.

Nadváha má přímou souvislost s rozvojem hypertenze, a proto doporučuji snížit hmotnost na přiměřenou hodnotu.

Vyhýbejte se stresovým situacím, strachu, závisti, hněvu, bolesti ap. – zvyšují krevní tlak.

Omezte konzumaci veškerých tuků v potravě (včetně margarínu, majonézy, pekárenských a cukrářských výrobků, čokolády, olejů, másla, smetany).

Nadměrné užívání cukru může být rovněž jednou z příčin vysokého krevního tlaku (např. podle pokusů na Louisiana State Medical School v USA). Vyhýbejte se proto příliš sladkým jídlům, zákuskům a nadměrnému slazení nápojů.

Doporučuji rostlinnou stravu – zeleninu, ovoce, luštěniny, obilniny – pro velký obsah vlákniny, vitaminů a minerálů. Rostlinná strava je spojena s menším výskytem nejen hypertenze, ale rovněž cukrovky, rakoviny plic, tlustého střeva, hrtanu a žaludku.

Dostatečný příjem vápníku chrání před vznikem hypertenze. Zdrojem vápníku je tmavě zelená listová zelenina, sója, mrkev, petržel, sušené fíky, mandle. (Všechny tyto rostlinné zdroje mají bohatší obsah vápníku než mléko.)

Velký význam má také dostatečný příjem draslíku, kterého je v naší rafinované a masité stravě málo. Draslík je jakýmsi protipólem sodíku. Při jeho nedostatku organismus hromadí sodík, a ten je nebezpečný. Při dostatečném příjmu draslíku je sodík vyplavován.

Je tedy nezbytné, aby vaše strava obsahovala více draslíku. Výborným zdrojem je sójová mouka, sušené droždí, sušené meruňky, petržel, pšeničné otruby, mandle, rozinky, švestky, datle, rybíz, brambory, špenát, žampiony, vlašské ořechy, ovesné vločky, celozrnná mouka, banány, květák atd. Dbejte však, abyste nesprávným vařením draslík nevyplavili a s vodou neodstranili. Proto se doporučuje všechny druhy zeleniny (včetně brambor) vařit ve slupce v malém množství vody.

Draslík je potřebný také proto, že přímo působí na cévy, roztahuje je, a tak snižuje krevní tlak.

Dbáme na to, aby snídaně byla kvalitní. Vyhněme se (platí především pro děti) pojídání solených krekerů, tyčinek ap.

Vegetariáni mají prokazatelně nižší krevní tlak, což je výhodou především v pokročilejším věku. Je dokázáno, že zvláště vepřové maso zvyšuje krevní tlak.

Česnek je snadno dostupný a spolehlivý lék snižující krevní tlak. Pravidelné užívání česneku (1-2 střední stroužky denně po dobu 2-3 týdnů s 5-7 denní přestávkou) přináší výrazné a často naprosto uspokojivé snížení krevního tlaku. Česnek působí tak, že roztahuje cévy a snižuje tlak svalového stahu srdce a zřejmě snižuje i frekvenci srdečního tepu.

Vhodné oblékání je důležitou součástí léčby. Při podchlazení bylo zaznamenáno zvýšení systolického tlaku. Udržujte stejnou teplotu těla i končetin.

Opalování snižuje krevní tlak. Maximálního efektu se dosáhne asi 24 hodin po opalování a účinky přetrvávají ještě několik dní. Předcházejte spálení pokožky.

Vyvarujte se kávy, všech kofeinových nápojů a alkoholu. Zvyšují krevní tlak.

Přestat s kouřením znamená i v případě pacientů s vysokým krevním tlakem velice pozitivní změnu. Lidé, kteří přestanou kouřit, prodlouží svůj život nebo dobu, kdy u nich nastane první srdeční nebo mozková příhoda, minimálně o 50 % proti těm, kteří kouřit nepřestanou.

Systolický i diastolický tlak je prokazatelně nižší u lidí nábožensky založených.

Stanovisko American College of Sports Medicine také jasně hovoří o tom, že pravidelné tělesné zatížení (nejméně 3krát týdně po dobu 45 minut na tepovou frekvenci 100-140 tepů/min) snižuje krevní tlak až o 10 mmHg. Chránit se potřebují především lidé s dědičným rizikem hypertenze.

Úprava stravy a životosprávy je velmi důležitá. Snižuje požadavky na množství léků, může dokonce nezbytnost užívat léky úplně vyloučit. Všechny farmaceutické přípravky mají sice efekt, ale také nežádoucí vedlejší účinky.

Význam přírodní léčby zdůrazňuje National Heart, Lung and Blood Institute of National Institutes of Health z USA. Tvrdí, že zásahy do stravy a životosprávy mají být prvořadé, aby se ukázalo, zda pacient potřebuje vůbec léky užívat.

MUDr. Igor Bukovský (Miniencyklopedie přírodní léčby, Advent-Orion)

Počet přečtení: 26 722 Datum: 4. 2. 2009