Vláknina v obilovinách snižuje riziko srdečního onemocnění u starších lidí | Prameny zdraví

Vláknina v obilovinách snižuje riziko srdečního onemocnění u starších lidí

Ve studii na 3 588 lidech starších 65 let se ukázalo, že ti z nich, kteří často konzumovali cereálie s vysokým obsahem vlákniny anebo jedli tmavý celozrnný pšeničný či žitný chléb, měli o 21 procent nižší riziko rozvoje kardiovaskulárního onemocnění (v průběhu devíti let trvání studie) oproti těm účastníkům studie, kteří konzumovali těchto potravin nejméně.

Vláknina v obilovinách snižuje riziko srdečního onemocnění u starších lidí

Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie

Podle autorů studie konzumace pouhých dvou krajíčků celozrnného chleba denně navíc by posunula účastníka studie ze skupiny s nejnižším příjmem vlákniny z celozrnných obilovin do skupiny s nejvyšším příjmem.

V porovnání s intervencí prostřednictvím léků či chirurgického zákroku jsou nutriční opatření levná, bez rizika a snadno dostupná, uvedl vedoucí studie dr. Mozaffarian z University of Washington v Seattlu.

Journal of the American Medical Association 2003;289:1659-1666

Počet přečtení: 2 900 Datum: 19. 11. 2006