Vláknina snižuje riziko rakoviny úst a hrtanu | Prameny zdraví

Vláknina snižuje riziko rakoviny úst a hrtanu

Vědci zjistili, že lidé, kteří konzumují nejvíce ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin, mají asi poloviční riziko rakoviny ústní dutiny a hltanu v porovnání s lidmi, kteří těchto potravin konzumují nejméně.

Vláknina snižuje riziko rakoviny úst a hrtanu

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie

Ochranný účinek zajišťuje jak rozpustná vláknina nalézající se např. v ovesných vločkách či v ovoci, tak nerozpustná vláknina nalézající se v semenech a ve slupce ovoce.

Studie zahrnovala 1 000 pacientů hospitalizovaných s rakovinou ústní dutiny, hltanu a jícnu a téměř 2 000 pacientů hospitalizovaných z jiných důvodů.

International Journal of Cancer 2001;91:283-287

Počet přečtení: 3 070 Datum: 1. 1. 1970