Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Se zeleninou proti rakovině

Převratná studie Amerického institutu pro výzkum rakoviny došla k následujícímu závěru: „Ať už má rostlinná strava jakýkoli účinek, je to způsobeno nejenom tím, že je z ní vyloučeno maso, nýbrž také tím, že je do ní zařazeno jak velké množství, tak i široká škála druhů zeleniny a ovoce, vyznačující se velkou rozmanitostí látek s potenciálem předcházet rakovině.“
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Rady lékaře

Jinými slovy, nemusí stačit, že výrazně omezíte konzumaci masa, musíte navíc konzumovat co největší objem celých potravin rostlinného původu. Zavést bezmasé pondělky je skvělý nápad, dopad je ale ještě výraznější, pokud po takovém dni následuje rajčatové úterý, mrkvová středa a tak dále.

Rozličné druhy zeleniny mohou být prostředkem, jak předcházet různým druhům rakoviny – někdy dokonce v jednom a témže orgánu. Kupříkladu zelí, květák, brokolice a růžičková kapusta jsou dávány do spojitosti s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva v centrální a pravé části vašeho těla, zatímco snížení rizika vzniku rakoviny v levé části vašeho těla je, jak se zdá, spojeno se zvýšenou konzumací mrkve, tykve a jablek.

Výjimečná studie, zveřejněná v časopise Food Chemistry, nasadila v laboratorních podmínkách třicet čtyři běžných druhů zeleniny do boje s osmi různými typy rakovinných buněk. Jednalo se o rakovinu prsu, mozku, ledvin, plic, zhoubné nádory mozku u dětí, rakovinu slinivky, prostaty a žaludku.

Vezměme například rakovinu prsu. Jak se ukázalo, bez užitku bylo v tomto ohledu sedm druhů zeleniny (lilek, čínské zelí, mrkev, rajčata, čekanka, fenykl a římský salát), nepotlačují rozvoj rakoviny o nic víc než placebo. Šest druhů zeleniny (oranžové kapie, salátová okurka, červená salátová čekanka, papričky jalapeňo, brambory a červená řepa) zredukovaly rakovinné bujení skoro na polovinu, avšak pět druhů zeleniny (květák, růžičková kapusta, jarní cibulka, pórek a česnek) likvidovaly růst rakoviny kompletně; například nádorové bujení u rakoviny prsu zcela zastavily.

Z této obdivuhodné studie bylo možné získat dvě dobré rady týkající se přípravy jídla doma. Podle první z nich máte mít vždy doma k dispozici výběr různých druhů zeleniny. Ředkvičky například nevykazují vůbec žádný účinek proti rakovinnému bujení v játrech. Na druhé straně jsou však stoprocentně účinné v případě zastavení množení rakovinných buněk při rakovině žaludku. Oranžové kapie u tohoto druhu rakoviny nezabírají, jsou však schopny zastavit z více nežli sedmdesáti pěti procent rakovinné bujení u rakoviny prostaty. Jak to definovali výzkumní pracovníci: „Pestrá strava, obsahující řadu různých druhů zeleniny (a tím i fytochemikálií) je základem efektivní prevence rakoviny.“

Podle výsledku další významné studie je „začlenění brukvovité a cibulové zeleniny do jídelníčku zásadní pro chemopreventivní (protirakovinné) strategie založené na zdravé stravě. … Většina zeleninových výtažků, otestovaných v rámci této studie a zahrnujících ty druhy zeleniny, které se běžně konzumují v západních zemích, jako jsou brambory, mrkev, salát a rajčata, měla malý účinek na zastavení šíření nádorových buněčných linií“ uzavřeli svoji zprávu vědci.

Nejúčinnějším druhem zeleniny se v tomto ohledu ukázal být česnek, který se na prvním místě umístil v případě prevence proti rakovině prsu, mozku (ať už v případě nádorových onemocnění dospělých či dětí), plic, slinivky, prostaty a žaludku, a na druhém místě (po pórku) v případě rakoviny ledvin.

Co takhle si dnes na oběd dát brokolicový salát s česnekovým dresinkem? J

Z knihy Michaela Gregera Jak nezemřít. Vydalo nakladatelství Noxi.

Počet přečtení: 250
Datum: 6. 6. 2025
Naše webové stránky používají cookies
Kliknutím na "Přijmout vše a pokračovat" přijmete všechny typy souborů cookie nebo klepnutím na "Zjistit více a přizpůsobit" můžete zjistit více informací o souborech cookie a změnit jejich nastavení. Náš web používá soubory cookies, které jsou nezbytné k jeho fungování. S vaším souhlasem budeme používat také další soubory cookies a zpracovávat vaše osobní údaje pro analýzu chování a vytváření statistik. Váš souhlas a nastavení můžete kdykoliv odvolat nebo změnit odkazem "Nastavení cookies" umístěným v zápatí. Podrobné informace o cookies naleznete kliknutím na tlačítko "Zjistit více".
Zjistit více a přizpůsobit
Přijmout vše a pokračovat
O cookies
Cookies jsou malé textové soubory, které jsou uloženy při návštěvě webu ve vašem zařízení (počítač, tablet, smartphone, smart tv) a slouží k účelům, které jsou uvedeny níže. Cookies lze rozlišovat na cookies první strany a cookies třetích osob. Cookies první strany jsou cookies používané naší webovou aplikací. Cookies třetí strany jsou předávány třetí straně, která pro nás zpracovává určité úlohy. Další informace o cookies a jejich nastavení v prohlížeči naleznete v nápovědě vašeho prohlížeče.
Nezbytné (2)
Podrobnosti souborů cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro technický provoz a zajištění funkčnosti webové stránky. Jedná se o cookies první strany. Používání je založeno na našem oprávněném zájmu poskytnout provozuschopný web. Obecně však můžete používání cookies v prohlížeči zakázat, v takovém případě ale nemusí web pracovat zcela správně.
NázevDoba uloženíPůvodDoména
_SID30 dnůPrameny zdravímagazinzdravi.cz
obsahuje identifikátor php session
_cc180 dnůPrameny zdravímagazinzdravi.cz
obsahuje informace o souhlasu s použitím cookies
Funkce (1)
Podrobnosti souborů cookies
Funkční soubory cookie obsahují informace o preferencích a nastavení uživatele. Jedná se o cookies první strany. Tyto cookies nejsou nezbytné a jsou používány na základě vašeho souhlasu. V případě nesouhlasu může být funkčnost webu omezená.
NázevDoba uloženíPůvodDoména
xs, presence, spin, datr, dpr, c_user, oo, sb1 letFacebookfacebook.com
komponenty sdílení, box Facebook Více informací naleznete zde.
Statistika (2)
Podrobnosti souborů cookies
Statistické soubory cookie obsahují informace ke zpracování statistik, které nám poskytují informace o tom, jak jsou stránky používány a pomáhají nám k jejich zlepšení. Tyto cookies jsou používány pouze s vaším souhlasem.
NázevDoba uloženíPůvodDoména
_uix365 dnůPrameny zdravímagazinzdravi.cz
obsahuje identifikátor prohlížeče
_ga*, __utm*, NID13 měsícůGoogle Analytics
nástroj Google Analytics pro měření webu. Umožňuje nám vyhodnocovat návštěvnost jednotlivých stránek a vylepšovat dle toho obsah. Více informací naleznete zde.
Marketing (1)
Podrobnosti souborů cookies
Marketingové cookies mají původ od externích reklamních společností a používají se ke shromažďování informací o webových stránkách navštívených uživatelem. Tyto cookies jsou používány pouze s vaším souhlasem.
NázevDoba uloženíPůvodDoména
NID, ANID, IDE, DSID ...13 měsícůGoogle Ads
slouží k remarketingu, měření reklamní efektivity, ukládání a sledování konverzí Více informací naleznete zde.