Vejce, cholin a rakovina prostaty | Prameny zdraví

Vejce, cholin a rakovina prostaty

U mužů, kteří snědí alespoň dvě a půl vejce týdně – tedy v podstatě co tři dny jedno – existuje o 81 % vyšší riziko, že zemřou na rakovinu prostaty.

Vejce, cholin a rakovina prostaty

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie

Cholin ve vejcích, podobně jako karnitin v červeném ma­se, je přeměňován v toxin zvaný trimethylamin, a to bakterií, která žije ve stře­vech těch, kdo konzumují maso. Trimethylamin, oxidovaný v játrech, jak se zdá, zvyšuje riziko infarktu, mrtvice a předčasného úmrtí.

Přítomnost cholinu ve vejcích je přitom paradoxně něčím, čím se potravinářský průmysl dokonce chlubí – i když většina z nás přijímá do těla větší množ­ství této látky, než je nutné.

Počet přečtení: 217 Datum: 1. 10. 2021