Poradna výživy | Prameny zdraví

Poradna výživy

Existují nějaké výjimky z doporučení omezovat sůl ve stravě?

Z obecného doporučení stravy s nízkým obsahem sodíku existuje několik vzácných výjimek. Lidé, kteří trpí nedostatečnou funkcí …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Japonci konzumují hodně soli a mají hodně rakoviny žaludku

Koncentrované zdroje soli mohou poškodit žaludeční výstelku. Výsledkem může být rakovina žaludku. Japonci přijmou až 7 a čtvrt …

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Poradna výživy

Slyšela jsem, že je dobré užívat mléko na snižování krevního tlaku

Nedávné studie ukázaly, že vápník působí prospěšně na snížení krevního tlaku. Mechanismus, který stojí v pozadí tohoto účinku, je …

Rubrika: Krevní tlak | Typ článku: Poradna výživy

Jaké faktory hrají roli při rozvoji vysokého krevního tlaku?

Sodík je pouze jedním z dietních faktorů, které hrají roli při rozvoji vysokého krevního tlaku. Mezi další rizikové faktory patří …

Rubrika: Krevní tlak | Typ článku: Poradna výživy

Naše těla potřebuji hodně draslíku, ale málo sodíku

Draslík je důležitým minerálem, jenž se nalézá v našem těle i v pokrmech, které jíme. Draslík a sodík spolupůsobí v buněčných …

Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Poradna výživy

Kolik soli, resp. sodíku potřebujeme pro dobré zdraví?

Sůl je kombinací dvou prvků - sodíku a chlóru - přirozeně se vyskytujících ve všech potravinách. Sodík je minerál, který má na …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Sůl se používala kdysi jako platidlo

Sůl je nejběžněji používaným nekalorickým potravinovým aditivem. V minulosti byla sůl vzácnou a ceněnou komoditou, v určité době …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Existuje nějaká jasná odpověď na otázku, zda konzumovat potraviny s aditivy či nikoliv?

V potravinách se nachází dlouhá řada potravinových aditiv. Mnohé z nich jsou v současné době předmětem vzrušené debaty mezi …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Konzumace bílé rýže může být někdy a někde riskantní

Bílá rýže se vyrábí procesem, během kterého je odstraněn vnější přirozený obal. Tím je však střed zrna tvořený sacharidy vystavený …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Jaké jsou dlouhodobé účinky potravinových aditiv?

Dlouhodobé účinky potravinových aditiv mohou vyústit v poškození některých orgánů, porodní defekty či v rakovinu. Sacharin a …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
16 7 8 9 10 11 1263