Poradna výživy | Prameny zdraví

Poradna výživy

Nemusím klíčené fazole mungo nejprve uvařit?

Ne. Fazoli mungo i čočku můžete po naklíčení konzumovat syrové. Ostatní luštěniny je třeba uvařit.

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživy

Když nebudu jíst maso, mám konzumovat více mléka a sýrů?

Mnozí tak jistě činí, cestou ke zdraví však není zaměňovat jednu nezdravou kategorii jídelníčku za jinou (byť méně nezdravou), ale …

Rubrika: Vegetariánství | Typ článku: Poradna výživy

Není škoda mrkev dusit, vařit anebo jinak tepelně upravovat? Vždyť se v ní zničí všechny vitamíny.

Některé látky se tepelnou úpravou mrkve částečně zničí, ale neplatí to o betakaroténu. Ten se naopak stává pro naše tělo lépe …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy

V sezóně máme hodně květáku a rodinu otravuje, když musí jíst stále nějaké jídlo z květáku.

Vysvětlete jim, že květák obsahuje – podobně jako brokolice a jiné druhy kapustovité zeleniny – velmi mnoho účinných …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy

Četla jsem v jedné americké knize, že dopoledne je třeba jíst jenom syrové ovoce, protože organismus má „očisťovací“ fázi. Vypadalo to velmi logicky. Co si o tom myslíte?

Fyziologie člověka nezná žádnou samostatnou fázi „očišťování“. Odbourávání zplodin látkové výměny probíhá téměř neustále v různé …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Poradna výživy

Je pravda, že sezamové semínko je dobrým zdrojem vápníku?

Sezam je vynikajícím zdrojem vápníku! Jen musí být pomletý, abychom se k vápníku uvnitř semínka dostali. Dvě lžíce pomletého …

Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Poradna výživy

Slyšela jsem, že sušené ovoce je sířené a přeslazené? Je tedy zdravé?

Ne každé sušené ovoce je přeslazené a ošetřené sírou. Solí síry se přidávají k ovoci při sušení na to, aby si ovoce uchovalo barvu …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Poradna výživy

Je pravda, že špenát neobsahuje tolik železa, kolik se donedávna tvrdilo?

Špenát skutečně nepatří k těm nejlepším zdrojům železa, ale stále zůstává zdrojem mnoha jiných látek s antioxidační, …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy

Čočka obsahuje hodně železa, ale četl jsem, že rostlinné železo se špatně vstřebává do krve. Co s tím?

Zkuste například čočkový salát s citronovou zálivkou. Je totiž zjištěno, že rostlinná forma železa se asi 4-5 krát lépe vstřebává …

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživy

Celá naše rodina má ráda luštěniny, ale trpíme průvanem, když po nich musíme ustavičně větrat.

Luštěniny obsahují oligosacharidy (rafinózu, stachyózu), které člověk nedokáže strávit, ale baktérie žijící v jeho střevě ano. …

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživy
157 58 59 60 61 62 63