Poradna výživy | Prameny zdraví

Poradna výživy

Doporučujete užívání sójové omáčky a draselných solí?

Existuje řada komerčních výrobků, jež mají dodávat slanou chuť pokrmům, které jíte. Zmíním je zde v pořadí podle klesajícího …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Přecházím na zdravou stravu. Kolik soli mohu používat?

Pokud nemáte vysoký krevní tlak, netrpíte otoky, onemocněním ledvin a nemáte nemocné srdce - a jste současně zvyklí na slaná …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Dá se odvyknout chuti na slané?

Chuť na slané je naučená a chuťové buňky se rychle přizpůsobí, když svůj příjem sodíku snížíme. Když lidé přecházejí na stravu …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Existují nějaké výjimky z doporučení omezovat sůl ve stravě?

Z obecného doporučení stravy s nízkým obsahem sodíku existuje několik vzácných výjimek. Lidé, kteří trpí nedostatečnou funkcí …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Japonci konzumují hodně soli a mají hodně rakoviny žaludku

Koncentrované zdroje soli mohou poškodit žaludeční výstelku. Výsledkem může být rakovina žaludku. Japonci přijmou až 7 a čtvrt …

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Poradna výživy

Slyšela jsem, že je dobré užívat mléko na snižování krevního tlaku

Nedávné studie ukázaly, že vápník působí prospěšně na snížení krevního tlaku. Mechanismus, který stojí v pozadí tohoto účinku, je …

Rubrika: Krevní tlak | Typ článku: Poradna výživy

Jaké faktory hrají roli při rozvoji vysokého krevního tlaku?

Sodík je pouze jedním z dietních faktorů, které hrají roli při rozvoji vysokého krevního tlaku. Mezi další rizikové faktory patří …

Rubrika: Krevní tlak | Typ článku: Poradna výživy

Naše těla potřebuji hodně draslíku, ale málo sodíku

Draslík je důležitým minerálem, jenž se nalézá v našem těle i v pokrmech, které jíme. Draslík a sodík spolupůsobí v buněčných …

Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Poradna výživy

Kolik soli, resp. sodíku potřebujeme pro dobré zdraví?

Sůl je kombinací dvou prvků - sodíku a chlóru - přirozeně se vyskytujících ve všech potravinách. Sodík je minerál, který má na …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Sůl se používala kdysi jako platidlo

Sůl je nejběžněji používaným nekalorickým potravinovým aditivem. V minulosti byla sůl vzácnou a ceněnou komoditou, v určité době …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
13 4 5 6 7 8 961