Poradna výživy
Používejte minimálně sůl
Doporučuje se ne více než jedna čajová lžička soli denně. Tím se sníží riziko vysokého krevního tlaku a mozkové mrtvice....Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyPovažujete biopotraviny za zdravější než konvenční potraviny (popř. proč?)
Biopotraviny nejsou ničím jiným než přirozeně pěstovanými produkty. My jsme již zapomněli na to, že prakticky až do konce druhé...Rubrika: Vegetariánství | Typ článku: Poradna výživyPozor na kyseliny!
Důvodem, proč jsou živočišné bílkoviny škodlivé pro funkčnost ledvin, je to, že obecně vytvářejí více kyselin. Mívají...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyPozor na zahřívání masa na vysokou teplotu
Když se maso zahřívá na vysokou teplotu, dochází k chemickým změnám, v jejichž důsledku se mohou vytvářet karcinogeny....Rubrika: Rakovina | Typ článku: Poradna výživyPro koho jsou mléčné výrobky nejlepší?
Základní mléčný výrobek, plnotučné kravské mléko, je potravina, která ideálně vyhovuje výživovým potřebám telete. Jedná...Rubrika: Mléko | Typ článku: Poradna výživyProč ani dnes – navzdory vědeckým poznatkům – nezaznívá jasný hlas o tom, co je zdravé a co nikoliv?
Proč ani dnes zahraniční doporučení (tím méně naše) neříkají jasně plnou pravdu? Důvody jsou dva. Původně zahraniční...Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Poradna výživyProč bychom měli konzumovat netučné mléčné výrobky?
Tyto potraviny se s naprostou samozřejmostí již desítky let propagují jako součást zdravé výživy. Kdysi se v naprostém rozporu s...Rubrika: Mléko | Typ článku: Poradna výživyProč bychom neměli jíst maso? Cožpak naše tělo nepotřebuje cholesterol?
To ano, ale my ho nepotřebujeme přijímat v potravě. Naše játra vyprodukují všechen cholesterol, který organismus potřebuje. Žel...Rubrika: Cholesterol | Typ článku: Poradna výživyProč dochází u tolika lidí s přibývajícím věkem k osteoporóze, tedy k řidnutí kostí, které je dáno zejména ubýváním vápníku? Jakou roli zde hrají mléko a mléčné výrobky?
Lidé, kteří požívají hodně mléka a mléčných výrobků mají ve stravě řekněme 4x větší podíl vápníku než lidé, kteří...Rubrika: Osteoporóza | Typ článku: Poradna výživyProč je biomléko sladší?
Protože obsahuje více tuku než běžné nebo dokonce nízkotučné mléko. Biomléko, které se dá již celkem běžně koupit v...Rubrika: BIO | Typ článku: Poradna výživy