Tučné mléčné výrobky a rakovina prsu | Prameny zdraví

Tučné mléčné výrobky a rakovina prsu

Mezi tučné mléčné výrobky patří plnotučné mléko, smetana, smetanové jogurty, máslo a výrobky z nich.

Tučné mléčné výrobky a rakovina prsu

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Články

Potraviny s vysokým obsahem tuku mohou být kromě jiných škodlivin i zdrojem ženských hormonů, estrogenů, což při prsních nádorech (kromě těch, které jsou „živené“ estrogenem = ER-pozitivní) může hrát významnou úlohu. Častá konzumace tučných mléčných výrobků navíc zvyšuje příjem kalorií, což vede ke zvýšenému riziku nadváhy a/nebo obezity. To vede ke zvýšené tvorbě vlastního estrogenu.

V jednom výzkumu (zveřejněném v časopise Journal of the National Cancer Institute) sledovali po dobu 15 let skoro 1900 žen. Podle konzumace tučných mléčných výrobků je rozdělili do třech skupin: 1) s nejnižším příjmem (0 až 0,5 porce) tučných mléčných výrobků denně, 2) se středním příjmem (0,5 až 1 porce) tučných mléčných výrobků denně a 3) s nejvyšším příjmem (1 porce a víc) tučných mléčných výrobků denně.

Výsledkem bylo, že ženy ve skupině s nejvyšším příjmem měly o 49 % vyšší riziko úmrtí na rakovinu prsu a o 64 % vyšší riziko úmrtí na jakoukoliv příčinu v porovnání se ženami s nejnižším příjmem.

Nenechte se tedy druhými přesvědčit, abyste si neodpírali máslo, protože je „zdravé“ - raději si o tom myslete svoje a konzumaci mléčných výrobků držte pod přísnou kontrolou (nejlépe v celé rodině). Řešením můžou být nejen nízkotučné mléčné výrobky, ale také rostlinné zdroje vápníku jako luštěniny, košťálová a listová zelenina, ořechy či olejnatá semena.

„Béčko“ je áčko v ochraně prsu

Vitamín B6 (pyridoxin), známý jako vitamín s kardioprotektivními účinky, podporující funkce mozku a imunitního systému, získal novou roli – prevence rakoviny prsu. Nové výzkumy říkají, že pouze jednoduchým opatřením, jako je dostatečně vysoký příjem tohoto vitamínu, lze významně snížit riziko nejčastější ženské rakoviny.

Studie tchajwanských žen (výsledky byly zveřejněné v Journal of Epidemiology) ukázala, že vitaminy skupiny B obecně a vitamín B6 zvláště mohou snížit riziko vzniku rakoviny prsu. Vyšší příjem vitaminu B6 je specificky spojen s nižším rizikem vývoje estrogen-negativních nádorů. A jak to ten pyridoxin dokáže? Za a) plní zásadní roli v prevenci poškození DNA a tedy i vzniku mutací a za b) blokuje přísun krve do nádoru, čímž přímo omezuje jeho růst a rozšiřování.

Na zřejmou ochranu potřebujete přijmout necelých 4 mg B6 denně. Jeden banán obsahuje asi 0,5 mg tohoto vitamínu. Vitamín B6 najdete také v ořeších a olejnatých semenech, v celozrnných obilovinách, luštěninách, bramborách a kvasnicích. Bohaté na vitamín B6 jsou i některé živočišné potraviny (zejména vnitřnosti), ale ty vám se snižováním rizika rakoviny příliš nepomůžou, proto si je raději dopřávejte pouze příležitostně.

Igor Bukovský, Ambulance klinické výživy

Počet přečtení: 3 236 Datum: 14. 8. 2016