Trojboj proti LDL cholesterolu | Prameny zdraví

Trojboj proti LDL cholesterolu

Podle šéfredaktora American Journal of Cardiology je hlavním rizikovým faktorem pro vznik aterosklerotických plátů zvýšená hladina LDL cholesterolu v krvi.

Trojboj proti LDL cholesterolu

Rubrika: Cholesterol | Typ článku: Poradna výživy

Aby se významně snížila hladina LDL cholesterolu (pod 3,0 mmol/L nestačí, optimální je 1,3 až 1,8 mmol/L), je potřeba výrazně snížit konzumaci tří potravin či jejich složek: trans-tuků, které obsahují zejména průmyslově zpracované potraviny a přirozeně maso a mléčné výrobky; nasycených tuků přítomných v živo­čišných produktech a v nezdravém (rafinovaném) jídle nízké nutriční hodnoty (fast-food apod.); a v jisté míře také cholesterolu z živočišných produktů, obzvláš­tě vajec.

Počet přečtení: 371 Datum: 28. 9. 2022