Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Tofu, sójový sýr

Sojový sýr tofu, jedno z nejuniverzálnějších bílkovinných jídel, výrobek s dvoutisíciletou tradicí v asijské kuchyni, dobývá v tomto století Evropu i Ameriku. Tofu je ekonomicky dostupnou potravinou, která může posloužit jako náhrada masa, drůbeže, ryb nebo sýrů.
Rubrika: Sója, tofu
|
Typ článku: Encyklopedie

Tofu je cenné zejména vysokým obsahem bílkovin při nízkém obsahu kalorií, tuků a uhlovodanů. Obsahuje minerály (železo, vápník, mangan, draslík, zinek, fosfor, měď), vitamíny (B, E, K, F, A) a naopak neobsahuje žádný cholesterol. Tofu je vzhledem ke své snadné stravitelnosti vynikající potravinou pro děti i pro starší lidi s citlivějším trávením. Rozmixované či rozmačkané s ovocem anebo zeleninou je lze doporučit i do výživy kojenců. Ze sušeného tofu se vyrábí zpětně kvalitní sojové mléko.

Zařazením tofu do svého jídelníčku předcházíme cévním chorobám, cukrovce, vysokému tlaku, chudokrevnosti a obezitě. Doporučuje se i pro pacienty, kteří těmito chorobami již trpí, dále při poruchách tukového metabolismu, alergiích, chorobách jater a trávicího traktu.

Tofu se vyrábí srážením sojového mléka do sýra tvarohovité konsistence. Je chuťově neutrální, se schopností chutě přibírat. Sojový sýr tofu můžeme vařit, smažit, dusit, konzumovat v syrovém stavu (ochucený sojovou omáčkou, kořením, česnekem, rajčatovým protlakem), připravovat jako pomazánky, saláty, moučníky, krémy, nízkokalorické zmrzliny. Tofu se prodává ve vakuovém balení (zpravidla po cca 200g) s malým množstvím syrovátky, která zabraňuje okysličení. Po otevření je opláchneme vodou a co nespotřebujeme, uložíme v chladnu do vody.

U lidí, kteří často konzumují potraviny ze sóji (sója, tofu, tempeh, sój.mléko, sój.olej), je nižší výskyt rakoviny než u těch, kteří konzumují takové potraviny jenom zřídka. Podle mnohých studií se ukázala na polovinu snížená pravděpodobnost onemocnění rakovinou u těch lidí, kteří denně jedli sóju, v porovnání s těmi, kteří taková jídla konzumovali jenom jednou nebo dvakrát týdně, případně ještě méně často. Ochranný účinek jídel ze sóji se neomezuje jen na jeden či dva druhy nádorů. Spotřeba sójových jídel snižuje riziko široké palety nádorů, včetně rakoviny prsu, rakoviny tlustého střeva, plic a žaludku.

Počet přečtení: 13477
Datum: 8. 3. 2008