Střevní mikrobiota
Bakterie ve střevě jsou přece mladé, vždyť se stále obnovují, množí, posouvají a toaletní potrubí je potom nasává do obrovského koloběhu přírody. Stárnutí střevní mikrobioty znamená hlavně to, že se ztrácejí některé důležité druhy a množí jiné, postupně se tak snižuje pestrost celé té mikrobiální kolonie, která s námi žije naše životy.
Jak tedy střevní bakterie stárnou? Tak jako vy. Pokud z jakýchkoliv důvodů žijete rychle a zběsile (tedy neberete moc ohled na své zdraví), urychlujete tím své stárnutí, a tím rychleji stárne i vaše střevní mikrobiota. A naopak: čím rychleji stárne vaše mikrobiota, tím víc urychlujete i své stárnutí – mikroturbína degenerace buněk a orgánů se točí rychleji.
Ještě před padesáti lety jsme si mysleli, že v lidském střevě je pouze „špína“, která způsobuje infekce a jiné problémy. Jedovaté prostředí, jež je třeba dezinfikovat, detoxikovat a „očišťovat“. Většinu času strávila celá medicína (Hippokratem počínaje a Pasteurem nekonče) v přesvědčení, že střevo, zvláště tlusté, je plné odpadu. Odpadu, který nám škodí a je třeba se jej co nejdřív zbavit.
Dokonce i slovutný vědec dr. Mečnikov (Nobelova cena v roce 1908) uvažoval podobně. To on zavedl pojem „střevní autointoxikace“, tj. otrava vlastním střevem, ze kterého dodnes žijí mnozí prodavači „detoxikačních“ zázraků a střevních sprch. Ilja Mečnikov, který pracoval jako profesor v Pasteurově institutu v Paříži, přišel jako první s ideou, že nemoc, degeneraci a stárnutí způsobují ve střevě proteolytické (hnilobné) bakterie a že konzumace fermentovaných mléčných produktů „zaseje“ do střeva neškodné bakterie, jež tvoří kyselinu mléčnou, a ta bude dezinfikovat střevo od bakterií.
Dnes již ovšem víme, že tlusté střevo obsahuje hodně prospěšných či aspoň neškodných bakterií a že když se v něm něco pokazí, tak jsou na vině zejména: složení stravy (málo vlákniny a mnoho živočišných bílkovin, cukru a škodlivého tuku), způsob jedení (často, hodně a ve stresu), poruchy motility (tj. zpomalená pohyblivost žaludku a střev), poruchy trávení (pankreas, žlučník, enzymy) nebo infekce. A víme, že určité bakterie mohou být součástí úspěšné léčby.
Překvapivé přitom je, že většinu bakterií, které žijí v našem tlustém střevě (zřejmě víc než 80 %), dosud neznáme. Víme, že tam jsou, a máme už zhruba představu, do kterého rodu/rodiny patří, ale netušíme, jak se chovají a co pro nás znamenají. Neumíme je zkoumat, protože je nedokážeme laboratorně pěstovat, dokonce je ani nedokážeme z toho střeva spolehlivě dostat ven – nesnáší totiž kyslík, který je zabijí.
Velmi zajímavý výzkum z roku 2016 (Haro a spol.) poprvé ukázal, že rozdíly ve složení střevní mikrobioty jsou ovlivněny pohlavím – ženy mají trochu jiné „podnájemníky“ než muži. Navíc, tyto rozdíly jsou ještě více zvýrazněné nadváhou a obezitou. Takže je velmi pravděpodobné, že ona konkrétní sestava mikrobů ve střevě způsobuje rozdíl ve výskytu některých onemocnění trávicího traktu mezi muži a ženami – například zácpová forma syndromu dráždivého tračníku je častější u žen, zatímco muži mají obvykle průjmovou formu tohoto onemocnění. Velmi pravděpodobně toto rozdílné složení střevní mikrobioty bude také jednou z hlavních příčin rozdílu ve výskytu i těch onemocnění, které postihují jiné orgány, nejen trávicí systém (například roztroušená skleróza častěji postihuje ženy než muže).
Střevní bakterie a SCFA
Pomoc, překyselení! Nevolejte o pomoc, je to tak v pořádku; čím kyselejší obsah tlustého střeva máte, tím pro vás lépe (už slyším, jak skřípou zuby prodavači různých „zázračných prostředků“ proti překyselení). Tyto kyseliny jsou pro nás nesmírně prospěšné – zejména kyselina máselná.
Toto jsou prokázané pozitivní účinky kyseliny máselné na náš organismus a pro naše zdraví: podporuje regeneraci a odolnost sliznice tlustého střeva, chrání tlusté střevo před dysbiózou, tj. poškozením mikrobioty, chrání tlusté střevo před vznikem rakoviny, zlepšuje vstřebávání minerálů/iontů (draslíku, hořčíku, vápníku apod.), má výrazné protizánětlivé účinky na střevo i celý imunitní systém, zlepšuje účinek inzulinu, potlačuje pocit hladu.
V tlustém střevě platí tato rovnice: méně kyseliny máselné = více chronického zánětu (a následně také rakoviny tlustého střeva). Chcete-li opravdu chránit své tlusté střevo, zapomeňte na střevní sprchy a detoxikace, nastartujte raději naplno výrobu kyseliny máselné. Pokud jako dospělý člověk konzumujete denně „běžných“ 14-16 gramů vlákniny denně, potřebujete dávku co nejdříve zvýšit aspoň na 30 gramů, optimálně až na 40 gramů vlákniny denně. Přestaňte sledovat kalorie a začněte sledovat obsah vlákniny (dávejte přednost potravinám, které mají aspoň 3 gramy vlákniny na 100 gramů).
Nejlepšími potravinami pro tvorbu kyseliny máselné jsou: rezistentní škroby (studená rýže natural, studené těstoviny), ovesné otruby, celozrnná pšenice, žito, ječmen, košťálová zelenina, česnek a cibule, artyčok, chřest, čočka, sušené švestky, mírně nezralé banány apod.
Střevní bakterie a brokolice
Střevní bakterie a alkohol
Střevní bakterie, TMA a ateroskleróza
Střevní bakterie, vláknina a vápník
Čím více vlákniny v různých formách budeme tedy jíst, tím lépe pro naše bakterie a pro naše zdraví. Dokonce i pro kosti, kdo by to byl řekl?!
Střevní bakterie a spánek
Z knihy Igora Bukovského Zachraňte své střevo – i játra, žlučník a pankreas. Vydala AKV.