Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Středozemní strava s množstvím zeleniny pomáhá nově diagnostikovaným diabetikům

Výzkumníci v italské Neapoli porovnávali středozemní stravu s nízkotučnou stravou, kterou doporučuje American Heart Association (AHA), a to ve studii pacientů s nově diagnostikovanou cukrovkou. Pacienti měli nadváhu (BMI vyšší než 25), hemoglobin nad 11 % a neužívali léky.
Rubrika: Cukrovka
|
Typ článku: Studie

Oba stravovací režimy obsahovaly stejné množství kalorií a byly bohaté na celozrnné obiloviny. Středozemní dieta byla současně bohatá na zeleninu a obsahovala málo tmavého masa, minimálně 30 % kalorií pocházelo z tuků - většina z olivového oleje. AHA dieta omezovala sladkosti, tuk byl omezen na méně než 30 % kalorií ve stravě a 10 % kalorií pocházelo z nasyceného tuku.

Po čtyřech letech sledování se ukázalo, že 44 % účastníků, kteří se stravovali středozemní stravou, potřebovalo užívat léky - v porovnání se 70 % těch, kteří se stravovali podle doporučení AHA. Také měli nižší tělesnou hmotnost a lepší hodnoty HDL cholesterolu, hemoglobinu (HbA1c) a triglyceridů.

Léky tedy rozhodně nemusí být prvním opatřením u těch, kteří jsou čerstvě diagnostikováni s cukrovkou.

Ann Intern Med 2009 Sep 1;151(5):306-14

Počet přečtení: 3448
Datum: 14. 6. 2012