Strava v dospívání ve vztahu k riziku rakoviny vaječníku
Podle výsledků velké americké studie mají dospívající dívky, které konzumují stravu bohatou na ovoce a zeleninu, nižší riziko rakoviny vaječníku.
Vědci vyzpovídali více než 80 tisíc zdravotních sester ve věku od 30 do 55 let ohledně jejich stravy, sexuálního života, kuřáckých návyků a užívání výživových doplňků. Ani jedna z žen neměla na počátku studie rakovinu.
Ty ženy, které uvedly, že jako dospívající konzumovaly nejméně 2,5 porce ovoce a zeleniny denně, měly riziko onemocnění rakovinou vaječníku nižší o 46 %. Vědci současně zjistili, že konzumace ovoce a zeleniny v dospělosti již nebyla v žádném vtahu k riziku rakoviny vaječníku.
Rakovina vaječníku je pátou nejběžnější rakovinou u žen (v USA). Ženy, které mají více dětí a které kojí, mají riziko tohoto onemocnění nižší.
Cancer 2001;92:2318-2326
Počet přečtení: 2754
Datum: 25. 4. 2012