Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Strava s vysokým obsahem vlákniny dokáže snížit riziko rakoviny až o 40 procent

Výsledky dosud největší studie svého druhu (zahrnovala 400 tisíc lidí z devíti zemí) ukázaly, že vláknina ve stravě je zvláště důležitým ochranným faktorem před rakovinou tlustého střeva a konečníku.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Studie

Vědci pod vedením prof. Sheily Binghamové z Dunn Human Nutrition Unit při University of Cambridge rozdělili účastníky do pěti skupin. Ve skupině s největším přísunem vlákniny byla rizika rakoviny tlustého střeva a konečníku snížena až o 40 %. Jde o jeden výsledek ze studie známé pod názvem European Prospective Investigation of Cancer an Nutrition (EPIC). Současně se ukázalo, že lidé, kteří jedí velká množství uzenin, jako šunky, slaniny a salámů, mají zvýšené riziko onemocnění těmito druhy rakoviny.

Studie začala před patnácti lety. Podle odborníků je až 30 % veškerých rakovin spojeno s výživovými faktory. Lepší, zdravější stravou je možno se jim vyhnout. V současné době se jako prevence rakoviny doporučuje denně pět porcí zeleniny i ovoce (jedna porce odpovídá např. menšímu jablku).

Počet přečtení: 2891
Datum: 28. 11. 2007