Strava a artritida | Prameny zdraví

Strava a artritida

Podílí se strava nějakým způsobem na vzniku vážných forem artritidy? Mám dva přátele s revmatoidní artritidou.

Strava a artritida

Rubrika: Artritida | Typ článku: Rady lékaře

Lidé s odlišnými stravovacími návyky a jiným životním stylem, než je běžný u nás, nabízejí důležitá vodítka i k zodpovězení této otázky. Tyto nemoci jsou vzácné v těch společenstvích, kde se živočišné produkty konzumují jen málokdy a kde jsou středem stravy škroboviny (tedy zejména obiloviny), jako je Afrika, Japonsko a Čína. V protikladu k tomu trpí dnes např. ve Spojených státech revmatoidní artritidou 1-4 % populace. Těch několik málo případů revmatoidní artritidy, které lze objevit mezi lidmi žijícími v rozvojových zemích, kteří jí stravu založenou na škrobovinách, má daleko mírnější příznaky a k trvalému postižení při nich obvykle nedochází.

V naší společnosti tato nemoc lidi často ochromuje a někdy vede i ke smrti. Když se afričtí černoši přestěhují z vesnice do města a přijmou za svou bohatou západní stravu, revmatoidní artritida se mezi nimi stane stejně běžným onemocněním, jakým je třeba u nás - a jeho průběh není o nic méně vážný.

Počet přečtení: 4 757 Datum: 15. 2. 2013