Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

S fytáty proti rakovině i osteoporóze

U těch, kteří jedli alespoň jednou týdně červené maso, hrozilo dvojnásobné riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku, u těch, kteří jedli stejně často kuře nebo rybu, se riziko tohoto onemocnění dokonce ztrojnásobovalo.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Studie

Konzumace luštěnin, které jsou vynikajícím zdrojem fytátů, vykazovala potenciál toto riziko do jisté míry vyrovnávat.

Strava obsahující vysoký podíl fytátů navíc zlepšuje hustotu kostního materiálu, omezuje úbytek kostní hmoty a snižuje pravděpodobnost zlomenin kyčlí.

Fytáty se nacházejí v semenech rostlin – tedy v celozrnných obilovinách, luštěninách, ořeších a semínkách.

Počet přečtení: 1102
Datum: 6. 9. 2021