Různé druhy přejídání | Prameny zdraví

Různé druhy přejídání

Tomáš Akvinský, jeden z největších středověkých filozofů, byl toho názoru, že přejídání neznamená pouze konzumování nadměrného množství potravy. Vypracoval seznam způsobů, jakými může člověk „zneužívat" jídlo až k obžerství.

Různé druhy přejídání

Rubrika: Hubnutí a obezita | Typ článku: Poradna výživy

1. Příliš časté jedení. K tomu dochází, když člověk jí více než tři jídla denně. Patří sem různé svačinky a přesnídávky, moučníčky a ochutnávání během vaření. Takoví lidé potřebují mít zkrátka stále něco v ústech. Obvykle jsou obézní.

2. Příliš nákladné stravování. Někteří lidé si osvojí chutě na skutečně drahé potraviny - exotická jídla, která stojí spoustu peněz. Pokud utrácíte významnou část příjmu na speciální potraviny, které ve skutečnosti nepotřebujete, jedná se také o obžerství. Takoví lidé nemusí být obézní, ale utrácejí za jídlo příliš mnoho.

3. Jedení příliš velkých porcí. Takto se běžně vnímá termín přejídání. Takoví lidé jsou všichni obézní.

4. Posedlost jídlem. Tito lidé utrácejí nadměrné množství mozkové energie neustálými myšlenkami na jídlo. Dokonce o něm fantazírují. Uvažují nad jeho vůněmi, chutěmi, texturami a barvami. Když se posadí k jídlu, libují si v něm nade vše, vnímají je všemi smysly. Obvykle se přejídají a jsou obézní.

5. Nadměrná vybíravost v jídle. Tento typ obžerství je charakterizován věnováním mimořádné pozornosti i těm nejmenším aspektům jídla. Takoví lidé jedí jen a pouze ekologické produkty, potraviny, které nejsou geneticky modifikovány, které nemohly být ozářeny, případně pouze syrové potraviny anebo jen takové potraviny, jež byly vypěstovány v místě, kde žijí. Většina výše zmíněných charakteristik nemění významně výživovou hodnotu jídla. Pokud člověk dělá mnoho povyku nad nevýznamnými rozdíly v kvalitě potravin, jedná se o obžerství. Tito lidé nemusí být obézní.

6. Hltavé jedení. Tito jedlíci jedí příliš rychle. Cpou si tváře tak rychle, jak to jen jde. Dokáží zhltnout celé jídlo během pár minut - a poté si hojně přidávají. Jsou to nenasytní jedlíci, kteří mívají obvykle nadváhu.

Vidíme tedy, že obžerství může existovat i mezi vegetariány nebo vegany. Jedlíci všech typů potřebují znovu získat vyvážený pohled na roli jídla v životě.

Elvin Adams, www.positivechoices.com

Počet přečtení: 3 458 Datum: 29. 1. 2013