Rakovina tlustého střeva | Prameny zdraví

Rakovina tlustého střeva

Rakovina tlustého střeva je druhou nejčastější rakovinou v mnoha rozvinutých zemích, kde je mnohem častější než v zemích třetího světa – v Asii a v Africe.

Rakovina tlustého střeva

Rubrika: Nemoci trávicího ústrojí | Typ článku: Články

Ne každý ví, že pokud je rakovina tlustého střeva včas diagnostikována a léčena, existuje 80procentní naděje na vyléčení. Důležité jsou proto preventivní kontroly – tato rakovina se rozvíjí 20-30 let.

Ještě důležitější je však prvotní prevence. Až 12 % úmrtí na rakovinu tlustého střeva a na rakovinu konečníku lze připsat na vrub kouření. Ve velké studii na 310 tisících mužích a 469 tisících ženách měli muži kuřáci o 34% vyšší riziko úmrtí na rakovinu tlustého střeva než muži nekuřáci. U žen kuřaček bylo riziko dokonce o 43% vyšší.

Existují ale i silnější faktory než vliv kouření. Mnohé studie již dlouho dávají konzumaci červeného masa do souvislosti s rizikem rakoviny tlustého střeva. Např. Dr. Larsson vypracoval meta-analýzu výsledků 29 různých vědeckých studií. Ukázalo se, že riziko rakoviny tlustého střeva se zvyšuje o 28 procent při přídavku každých 120 gramů masa denně.

Ještě horší než červené maso jsou uzeniny. Ve velké norské studii na 50 535 norských mužích a ženách ve věku 20 až 54 let bylo riziko rakoviny tlustého střeva u žen, které každý měsíc minimálně pětkrát konzumovaly uzeniny jako hlavní jídlo, 3,5krát vyšší než u žen, které uzeniny konzumovaly méně často než jednou za měsíc. S rostoucí frekvencí spotřeby riziko významně stoupalo. U mužů nebyl vzestup rizika tak výrazný, trend k jeho zvyšování byl však zřetelný.

Dr. Willet z Harvardské univerzity uvádí, že každých 25 gramů uzeniny denně navíc zvýší riziko rakoviny tlustého střeva o 49 %. Předpokládá se, že faktory, které stojí v pozadí, zahrnují nitrózové složky, hemové železo nalézající se v krvi v mase, karcinogeny produkované při tepelné úpravě masa, mikroby žijící v tlustém střevě i další méně prozkoumané mechanismy.

Škodí i drůbež a ryby – které se u nás často doporučují…

Studie, vypracovaná na Loma Linda University v Kalifornii, zjistila, že bílé maso – drůbež nebo ryby – riziko rakoviny tlustého střeva rovněž zvyšuje. Vědci monitorovali stravu, životní styl a nemocnost a úmrtnost více než 34 000 členů Církve adventistů sedmého dne žijících v Kalifornii. Zjistili, že nejvýraznějším potravinovým rizikovým faktorem pro vznik rakoviny tlustého střeva bylo celkové množství konzumovaného masa. Nezáleželo při tom na tom, zda konzumenti masa dávali přednost masu červenému či masu bílému, tedy drůbeži a rybám.

Například ti lidé, kteří jedli červené maso jednou týdně, měli o 38 % vyšší riziko rakoviny tlustého střeva oproti těm, kdo je vůbec nejedli, zatímco ti, kteří dávali přednost masu drůbežímu nebo rybímu, měli v porovnání s těmi, kteří bílé maso vůbec nejedli, riziko vyšší o 55%. Riziko stoupalo se stoupajícím množstvím masa. Ti, kteří jedli buď červené, nebo bílé maso více než čtyřikrát týdně, měli dvou- až trojnásobné riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva než ti, kteří maso vůbec nejedli.

Skutečnost, že maso a uzeniny jsou příčinou rakoviny tlustého střeva, je tak dnes vědci obecně přijímána. Na druhé straně se množí poznatky o tom, že konzumace některých rostlinných potravin proti tomuto onemocnění naopak specificky chrání, působí tedy preventivně – a také léčivě.

Potraviny, které pomáhají

Lidé, kteří trpí zácpou, jsou vystaveni více než čtyřnásobnému riziku toho, že onemocní rakovinou tlustého střeva. Podle dr. Le Marchanda z University of Hawaii v Honolulu „nejlepší cestou k zabránění běžným formám zácpy je přechod na stravu s vysokým obsahem zeleniny a nízkým obsahem masa a na pravidelný pohybový režim. Takový životní styl sníží riziko rakoviny tlustého střeva a řady dalších civilizačních nemocí.“

Uruguay má velmi vysoký výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku. Tamní studie zjistila, že čím vyšší celková spotřeba zeleniny, čím vyšší celková spotřeba ovoce i čím vyšší kombinovaná spotřeba zeleniny a ovoce, tímž nižší bylo riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. Závislost byla velmi těsná. Velmi silný ochranný účinek se prokázal u hlávkového salátu, jablek a zvláště banánů.

Podle italských výzkumníků strava bohatá na zdroje kyseliny listové, jako je např. zelená listová zelenina, ovoce a celozrnné obiloviny, přispívá ke snížení rizika onemocnění rakovinou tlustého střeva. Výskyt rakoviny byl o 40 % vyšší u těch zkoumaných osob, které konzumovaly značná množství alkoholických nápojů a jejich strava neobsahovala dostatek kyseliny listové a aminokyseliny methioninu. Výzkumníci porovnávali stravovací návyky u 1 953 pacientů s rakovinou tlustého střeva nebo konečníku a více než 4 000 lidí, kteří těmito onemocněními nebyli postiženi. Mezi další dobré zdroje folátů (kyseliny listové) patří pomerančová šťáva, fazole nebo hrách.

Podle vědců z Loma Linda University konzumace sójových bobů, fazolí, hrachu a čočky působí proti karcinogennímu účinku konzumace červeného masa. (Tento prospěšný účinek však nebyl pozorován u konzumentů luštěnin, kteří současně konzumovali velká množství ryb či drůbeže.)

Studie Polyp Prevention Trial porovnávala ty, kteří zkonzumovali nejvíce fazolí, s těmi, kteří jich snědli nejméně. U první skupiny se ve srovnání s druhou projevilo podstatné snížení (o 65 %) rizika opětovného výskytu nádorů (adenomů) v tlustém střevě.

Studie, která zahrnovala tisícovku obyvatel Jižní Kalifornie, zjistila, že častá konzumace ovoce, zeleniny a obilovin byla spojena se snížením rizika výskytu (předrakovinných) polypů v tlustém střevě a v konečníku. Ukázalo se, že proti polypům chrání zelenina s vysokým obsahem karotenoidů, brukvovitá zelenina (zelí, květák, brokolice, růžičková kapusta…), ovoce s vysokým obsahem vitamínu C, česnek a tofu. Tyto potraviny obsahují antioxidanty, indoly, sulfidy a fytoestrogeny, což jsou všechno látky, které jsou dávány do souvislosti s ochranou proti rakovině.

Výsledky další studie ukázaly, že konzumování špenátu, brokolice a mrkve pomáhalo snižovat riziko rakoviny tlustého střeva. Tyto potraviny obsahují velká množství luteinu, antioxidantu, který neutralizuje volné radikály (jež přispívají ke vzniku rakoviny). Ti, kteří měli nejvyšší příjem luteinu, měli o 17% nižší riziko rakoviny tlustého střeva oproti těm, kteří jej přijímali nejméně.

Obiloviny, oleje a rakovina tlustého střeva

V Japonsku došlo od padesátých let k prudkému nárůstu výskytu rakoviny tlustého střeva. Spotřeba zeleniny se přitom od té doby příliš nezměnila, spotřeba masa vytrvale stoupala do roku 1970, od té doby byl její nárůst již však jen minimální. Došlo však k drastickému poklesu užívání obilovin. To naznačuje, že nízká spotřeba obilovin může být důležitým dietním faktorem souvisejícím s rakovinou tlustého střeva.

Minnesotští vědci zpracovali přehled patnácti amerických a evropských studií zabývajících se vlivem spotřeby obilovin u lidí středního či vyššího věku. S vysokou spotřebou celozrnných obilovin velmi výrazně a soustavně souviselo snížení rizika rakoviny tlustého střeva, konečníku a žaludku. Při spotřebě rafinovaných obilovin se snížení rizika neprokázalo.

Při prevenci tohoto druhu rakoviny pomáhá zřejmě i olivový olej. Vědecký tým z Oxfordské univerzity porovnával výskyt rakoviny, stravu a spotřebu olivového oleje ve 28 zemích Evropy, v USA, Brazílii, Kolumbii, Kanadě a Číně. Země se stravou obsahující značné množství masa (včetně ryb) a málo zeleniny měly nejvyšší výskyt tohoto druhu rakoviny, konzumace olivového oleje (hodně mononenasycených mastných kyselin) pak souvisela se snižujícím se rizikem.

Naopak studie vypracovaná ve Wadsworth Veteran's Hospital zjistila sice menší výskyt srdečních onemocnění, ale vyšší výskyt rakoviny tlustého střeva u experimentální skupiny s významným přísunem rostlinných olejů s vyšším obsahem polynenasycených mastných kyselin (např. slunečnicový, kukuřičný).

Analýza dat shromážděných v dánské studii (55 tisíc účastníků, 10 let sledování) ukázala, že dodržování pěti jednoduchých opatření z oblasti zdravého životního stylu – nekouření, denně aspoň třicet minut pohybu, abstinování (nebo jenom zřídkavé užívání alkoholu), konzumování zdravé (převážně rostlinné) stravy a udržení přiměřeného obvodu pasu (méně než 100 centimetrů u mužů a méně než 90 centimetrů u žen) – s sebou nese snížení rizika onemocnění rakovinou tlustého střeva o téměř 25 %.

Závěr

Nejlepší prevencí rakoviny tlustého střeva je tedy pohyb a nízkotučná rostlinná strava. I lidé, u nichž je tato rakovina diagnostikována ve třetím stadiu, mohou snížit riziko jejího opětného výskytu o 60 %, pokud změní svůj jídelníček, denně aspoň 60 minut cvičí a jsou fyzicky aktivní.

Ze zahraničních zdrojů připravila redakce Pramenů zdraví.

Počet přečtení: 516 Datum: 1. 1. 2018