Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Rakovina pod kontrolou

Žena, která konzumuje běžnou (českou) stravu, může snadno získávat až 50 procent kalorií ve formě tuku. McDougallova dieta nabízí pouhých 5 procent kalorií ve formě tuku. Při rakovině prsu to může znamenat obrovský rozdíl v době, kterou budete žít.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Články

Kdybych vás však měl nechat u toho, že snížení množství tuku ve stravě je vše, co můžete v oblasti zlepšení jídelníčku udělat, poskytnul bych vám podobnou medvědí službu, jako řada mých kolegů lékařů, kteří problematiku stravy vůbec nezmiňují.

Můžete totiž snížit množství tuku ve své stravě, ale přitom stále ještě konzumovat potraviny, které k rakovině prsu přispívají. Chcete-li napomoci prodloužení života, musíte udělat více, než jen snížit tuk ve stravě. Musíte také jíst zeleninu, celé zrno a přiměřená množství ovoce. Důvod je jednoduchý: v rostlinných potravinách se nacházejí látky, které bojují proti rakovině.

Existuje stará legenda, kterou vyprávějí původní obyvatelé Ameriky a která popisuje, jak si rostlinné království jednoho dne uvědomilo, že živočišné potraviny jsou pro člověka škodlivé, a tak rostliny daly dohromady výbor, který měl rozhodnout, co dělat. Po dlouhé diskusi se rostliny rozhodly začít produkovat látky, které by nemoci způsobené živočišnými potravinami léčily a vracely lidem zdraví. Tento příběh je součástí mytologie, která obklopuje zrod léčení bylinkami u původních Američanů.

Skutečností je, že čím více vědci rostliny studují, tím více si uvědomují, jak silné léčivé vlastnosti rostliny mají. Rovněž si uvědomují, že v porozumění záhadám, které leží v rostlinných potravinách, je věda zatím jenom na povrchu věci. Rostliny obsahují látky, které zlepšují imunitní funkce, bojují proti rakovině a zpomalují proces stárnutí. V pouhé jedné rostlině, jako je např. brokolice, jsou doslova stovky chemických látek, které napomáhají zdraví. Vědci si uvědomují, že funkci většiny z nich nerozumí.

Rakovina je působena tvorbou volných radikálů, neboli procesem, kterému se říká oxidace. Tuk je hlavním zdrojem oxidace. Na druhé straně rostlinné potraviny obsahují látky, které dokáží zpomalit oxidační procesy a v některých případech je na krátkou dobu zcela zastavit. Pouze rostlinné potraviny obsahují významná množství široké škály antioxidantů, zvláště betakaroténu a vitamínů C a E.

Ve studii publikované 20. března 1996 v časopise Journal of the National Cancer Institute, vědci zjistili, že ženy, které jedly denně více než pět porcí zeleniny, měly poloviční riziko rakoviny prsu oproti ženám, které konzumovaly méně než tři porce zeleniny denně.
„Dříve jsme si mysleli, že se jedná o nějaký určitý minerál nebo vitamín nebo antioxidant," řekl John Pierce, Ph.D, vedoucí oddělení prevence rakoviny na University of San Diego Cancer Center, při nedávném interview. „Dnes víme, že se jedná o komplexnější záležitost. Ve skutečnosti účinkuje cela řada látek jako v polévce se slabými antikarcinogeny. Chcete-li mít maximální prospěch, musíte vypít celou polévku."

Proti rakovině s antioxidanty

Vědci z Queen Elizabeth II Medical Center v Austrálii studovali skupinu 103 žen s rakovinou prsu, aby zjistili, jaký (pokud vůbec nějaký) účinek na dobu jejich života má spotřeba betakaroténu. Ženy rozdělily do tří skupin, v závislosti na tom, kolik betakaroténu (z rostlinných zdrojů) denně zkonzumovaly. Poté ženy sledovaly po dobu v průměru sedmi let. Vědci zjistili, že ve skupině s nevyšším příjmem betakaroténu zemřela pouze jedna žena. V prostředí skupině zemřelo osm žen a ve skupině s nejnižším příjmem betakaroténu zemřelo během oněch sedmi let dvanáct žen.

Vědci, kteří publikovali své poznatky v roce 1994 v časopise British Journal of Cancer, došli k závěru, že výsledky mohou být důsledkem protirakovinných účinků betakaroténu, anebo možná tento vitamín účinkoval jako marker některé jiné látky s účinky proti rakovině, která se nachází v ovoci a zelenině. Vzhledem k tomu, že vyšší koncentrace betakaroténu jsou spojovány se stravou, která obsahuje relativně hodně rostlinných produktů a málo tuku, vědci rovněž spekulovali nad tím, že k prodloužení života mohlo docházet v důsledku stravy s nízkým obsahem tuku.

Podobně i další výzkum nasvědčuje tomu, že betakarotén je potenciálně látkou, která je schopná bojovat proti rakovině, a to zvláště, pochází-li z rostlinných zdrojů, v protikladu k braní vitamínových doplňků. Studie ukázaly, že betakarotén povzbuzuje makrofágy k pohlcování (neboli fagocytóze) rakovinných buněk. Rovněž zapříčiňuje to, že makrofágy produkují „tumor necrosis factor", což je chemikálie, která je schopná ničit jak rakovinné buňky, tak nádory.

Studie publikovaná v lékařském časopise Cancer ukázala, že betakarotén zvyšoval percentuální množství lymfocytů a NK buněk (přirození zabíječi) u mužů s rakovinou. Vědci zjistili, že betakarotén významně zlepšoval schopnost NK buněk zabíjet rakovinné buňky.
Velká populační studie vypracovaná vědci z Cornell University na 6 500 Číňanech zjistila, že každodenní spotřeba potravin bohatých na betakarotén souvisela s nižším výskytem některých druhů rakoviny, zvláště se jednalo o rakovinu žaludku.

S fytoestrogeny proti rakovině

V dubnu 1993 byla v Proceedings of the National Academy of Science zveřejněna zpráva, že určitá látka v sójových bobech a výrobcích ze sójových bobů blokuje zásobení nádorů krví, čímž znemožňuje, aby se jim dostalo potřebného kyslíku a výživy. Ona látka, kterou je fytoestrogen zvaný genistein, toho dosahuje tím, že brání angiogenezi, což je proces, pomocí kterého se krevní cévy připojují k nádoru. Rakovinné buňky a nádory potřebují, jako kterékoliv jiné buňky či tkáně lidského těla, kyslík a výživu k tomu, aby mohly přežít. Tímto způsobem pomáhá genistein ničit rakovinu.

Vědci uvedli do New York Times, že objevení genisteinu by mohlo „mít značný dopad jak pro prevenci, tak pro léčení mnoha typů nádorů, včetně rakoviny prsu, prostaty a mozku."

Po prostudování účinků fytoestrogenu na nádory prsu uvedl vědec David Ingram 4. října 1997 v časopise Lancet „podstatné snížení rizika rakoviny prsu u žen s vysokým příjmem (zjišťovaným z vyloučeného množství) fytoestrogenů."

Ingram ženy s rakovinou prsu důkladně vyzpovídal, poté od nich odebíral vzorky moči a krve, ve kterých zjišťoval množství fytoestrogenů. Následně porovnával ženy s vysokou hladinou fytoestrogenů se 144 ženami, které rovněž trpěly rakovinou prsu. Zjistil, že u žen s vysokou hladinou fytoestrogenů bylo riziko onemocnění rakovinou prsu třetinové až čtvrtinové oproti ženám s nízkými hladinami fytoestrogenů.

Do dnešního dne bylo v lidské moči identifikováno něco přes patnáct fytoestrogenů. Tyto látky, které pocházejí všechny z rostlinných (a jedlých) zdrojů, byly rozděleny do dvou hlavních skupin: na isoflavonoidy a lignany. Isoflavonoidy se nacházejí hlavně v nefermentovaných sójových výrobcích, zatímco lignany se nacházejí ve vláknině mnoha rostlinných potravin, včetně celých zrn, lesních plodů, ovoce a zeleniny. Zvlášť bohatým zdrojem se ukázalo být lněné semínko.

Fytoestrogeny, které mají chemickou strukturu podobnou estrogenu a v těle účinkují jako slabší forma estrogenu, okupují buněčné receptory estrogenu. Zde brání připojení mnohem silnějších a nemoc způsobujících estrogenů vytvářených vaječníky ženy a jejími tukovými buňkami. Vzhledem k tomu, že tyto rostlinné estrogeny nezpůsobují rakovinu, ve skutečnosti chrání buňky těla před rakovinu vyvolávajícími účinky estrogenů, pohlíží se na rostlinné estrogeny jako na látky s velmi ochrannými protirakovinnými účinky.

Asijské národy, které se živí převážně rostlinnou stravou, konzumují velká množství fytoestrogenů, zvláště ze sójových bobů a výrobků z nich. To je jedním z důvodů, o kterých se předpokládá, že stojí v pozadí jejich nižšího výskytu rakoviny prsu. Tyto fytoestrogeny mimochodem mají i významný ochranný účinek na tělo muže, u kterého snižují riziko rakoviny prostaty.

Protože se ukazuje, že fytoestrogeny jsou důležitými pomocníky v boji proti rakovině, dochází nyní k jejich extrahování z rostlin a podávání v pilulkách. Nikdo však neví, jaké účinky, pokud vůbec nějaké, mají tyto chemické látky na lidské tělo, jakmile jsou jednou vyňaty z rostliny, ve které se nacházejí, z prostředí neuvěřitelné sestavy vitamínů, minerálů a dalších látek, které je za normálních okolností doprovázejí. Čím více toho zjišťujeme o přírodě, tím lépe si uvědomujeme, že všechno v přirozeném životním prostředí, včetně naší stravy, je přesně vyladěným ekosystémem, který přináší ohromující množství prvků v perfektní harmonii. Pokud z rostliny vyjmete jednu živinu nebo chemickou látku, měníte tím jak rostlinu, tak látku, o kterou jste rostlinu obrali. Jakmile je nějaký fytoestrogen extrahován z rostliny, může být pro lidské zdraví k ničemu nebo může být dokonce škodlivý. Nikdo to v současné době neví. Co ale víme, to je, že když lidé konzumují vitamíny, minerály a fytoestrogeny v přirozeném stavu, v rostlinách, napomáhá to jejich dobrému zdraví - a jejich schopnost bojovat s rakovinou prsu se dramaticky zvětšuje. Proto doporučuji všem svým čtenářům, aby konzumovali živiny a fytychemikálie v přirozeném balení - v podobě škrobovin, zeleniny a ovoce.

Prospěšné účinky konzumace zelené listové zeleniny

Podobně jako boby a další potraviny, které obsahují fytoestrogeny, i brokolice a další zelená listová zelenina obsahují látky, které zřejmě chrání (a dokonce i znemožňují jejich růst) před tvorbou nádorů, a to zvláště rakoviny prsu. Vědci zjistili, že brokolice, zelí, kapusta či růžičková kapusta (tedy hlavně zelenina z rodu křížatých) obsahuje skupinu látek, kterým se říká indoly a které mohou bránit estrogenu, který zapříčiňuje vznik nádorů, v tom, aby si vzal na mušku prs. Ve studiích na zvířatech se ukázalo, že tato zelenina spouští do chodu enzymy, které brání vystavení karcinogenům. Obsahuje rovněž sulforanfan, což je další látka, která působí proti rakovině. Sulforanfanu se dostalo renomé „hlavního a velmi silného" prostředku pro detoxikaci tkání a krve a k napomáhání produkce enzymů bránících vzniku rakoviny.

Proti rakovině s vlákninou

Pokud jíte širokou škálu rostlinných potravin, získáváte množství vlákniny, která je pro ženu s rakovinou prsu zcela nezbytná. Jedním z klíčů, jak si prodloužit život a dokonce i přemoci tuto chorobu, je snížit svoji hladinu estrogenu. Jedním z nejlepších způsobů, jak toho lze dosáhnout, je konzumovat množství vlákniny. Studie publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition ukázala, že každodenní konzumace 30 gramů vlákniny sníží hladinu estrogenu o 20 procent. Takový pokles hladiny estrogenu znamená dramatické snížení množství jedné z nejdůležitějších pohonných látek rakoviny - a pomůže tak (přinejmenším) zpomalit její růst.

Pravděpodobnost toho, že nalezený nádor v prsu bude malý (méně než 2 centimetry), se v porovnání s pravděpodobností toho, že nádor bude velký, významně zvyšuje, když žena konzumuje stravu s vysokým obsahem vlákniny - to jsou výsledky studie zveřejněné v roce 1989 v časopise Journal of the National Cancer Institute. Menší nádory se spíše omezují pouze na prs, je vyšší pravděpodobnost, že se jedná o ranější stadium onemocnění, a obecně jsou méně agresivní.

Proti rakovině pohybem a změnou životního stylu

Pravidelný pohyb nezávisle snižuje hladinu estrogenu, zatímco konzumace alkoholu ji zvyšuje. Jak pravidelný pohyb, tak vyloučení alkoholu prodlužují život žen s rakovinou prsu. Není asi ani třeba říkat, že podobně působí i vystříhání se kouření. V prsních tekutinách byly zjištěny chemické látky produkované spotřebou tabáku, které způsobují rakovinu.

Sociální opora prodlužuje život

V roce 1989 si získali značnou pozornost médií dr. David Spiegel a jeho kolega PhDr. James L. Spira, když zveřejnili, že ženy s pokročilou rakovinou prsu, které se staly členkami podpůrné skupiny, žily dvakrát tak dlouho než ženy, které se členkami takové skupiny nestaly.

Sociální podpůrné skupiny se ukazují být zvláště účinné při zvyšování kvality života, schopnosti vyrovnávat se s onemocněním a při snižování hladiny úzkosti a deprese. Velmi často poskytují lidem, kteří sdílejí podobný osud, jako je např. rakovina, útěchu, pocit porozumění a dobrou informovanost. Současně vytvářejí předpoklady pro diskutování emocionálních dopadů onemocnění, různých rodinných problémů onemocněním způsobených, jako je např. problém v intimní oblasti, a běžného pocitu izolace a stigma, které často závažné choroby provázejí. Obecně se dá říct, že činnost podpůrných skupin má u zúčastněných za následek snížení počtu návštěv u lékaře či v nemocnici.

Sandra Levy sledovala s kolegy po sedm let skupinu žen s ranou rakovinou prsu. Zjistila, že sociální opora předznamenávala jak vyšší aktivitu NK buněk („přirození zabíječi"), tak rychlost, s jakou nemoc při opětovném výskytu postupovala. Ženy s vyšší aktivitou NK buněk měli buď pozdější opětovný výskyt nemoci anebo se jim nemoc vůbec nevrátila.

Vedle konzumování potravy založené na škrobovinách, pravidelné každodenní pohybové aktivity, vyloučení alkoholu a vyhýbání se kouření cigaret je dalším nejlepším opatřením, které můžete pro sebe udělat, stát se členkou některé podpůrné skupiny v boji proti rakovině.

Z knihy dr. Johna McDougalla „The McDougall Program for Women".

Počet přečtení: 4334
Datum: 12. 8. 2013