Rakovina kůže a alkohol | Prameny zdraví

Rakovina kůže a alkohol

Hlavním rizikovým faktorem rakoviny kůže je vystavení ultrafialovému záření ze slunce. Svou roli ale může hrát i konzumace alkoholu.

Rakovina kůže a alkohol

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Články

Většina rakovin spojených s užíváním alkoholu se vyskytuje v trávicím traktu, od rakoviny úst, hrdla, žaludku až po rakovinu jater a tlustého střeva. Tyto tkáně přicházejí do přímého kontaktu s alkoholem. Proč tedy rakovina kůže?

Studie na 300 000 Američanů zjistila, že nadměrné pití alkoholu bylo spojeno s vyšším počtem spálenin od slunce. Je možné, že silná a nadměrná konzumace alkoholu je ukazatelem pro skrytou náchylnost ignorovat zdravotní rizika a klidně „vytuhnout“ na pláži. Možná je to však způsobeno produkty rozkládání alkoholu v těle. Ty mohou generovat takové množství volných radikálů, že vyčerpají všechny antioxidanty, které chrání naši pokožku před sluncem.

Rostliny si vyrábějí vlastní vestavěnou ochranu před oxidativním poškozením sluncem. A my můžeme zabudovanou ochranu získat tak, že tyto rostliny sníme. Příjem rostlinných potravin zvyšuje antioxidační potenciál našeho krevního řečiště. Antioxidanty pak mohou být uloženy v našich tkáních a chránit nás před škodlivými účinky slunečních paprsků.

Otestováno to bylo až nedávno. Pokud vezmete 20 žen a spálíte jim hýždě UV lampou na začátku a na konci pokusu, při kterém polovina z nich konzumovala tři lžíce rajčatového pyré každý den po dobu tří měsíců, tak u žen konzumujících rajčata došlo k výrazně menšímu poškození DNA v kůži na hýždích.

Takže tři měsíce, nebo i pouhých 10 týdnů před sezónou plavek nám denní konzumace jídel bohatých na antioxidanty, jako je např. rajčatové pyré, může pomoci zmírnit zarudnutí kůže při spálení o 40 %. Je to jako mít v kůži zabudovaný opalovací krém. Nejde sice o tak silný ochranný účinek, jako má přípravek na opalování s vysokým SPF, ale i tato ochrana proti slunci získaná ze stravy může přinést podstatný příznivý účinek.

Vlastní SPF ochranu však můžeme nejen posilovat, ale i oslabovat. Konzumace alkoholu snižuje schopnost pokožky se před zářením bránit. Pokud lidem podáte tři panáky vodky, již 8 minut, nikoliv 10 týdnů, stačí k tomu, aby hladina karotenoidních antioxidantů výrazně poklesla. Pokud jim však podáte stejné množství vodky s pomerančovou šťávou, pokles antioxidantů v kůži se sice dostaví, a tak budete na nižší než počáteční hodnotě, ale vodka s pomerančovou šťávou nebude mít tak silný negativní účinek jako samotná vodka. Je ten rozdíl dost velký na to, aby se nějak projevil při slunění?

Po vypití nápoje vystavili dobrovolníky UV lampě a čekali, jak dlouho bude trvat, než se dobrovolníci spálí. Časový úsek do spálení pokožky byl po konzumaci alkoholu výrazně kratší než v pokusech, které nezahrnovaly konzumaci alkoholu. Pokud byl ale alkohol konzumován v kombinaci s pomerančovým džusem, vydalo to za 30 dalších minut bez spálení. Záleží tedy jen na tom, co si před návštěvou pláže dáte. Přitom pomeranče jsou docela slabé, co se týče antioxidantů (i když ne tolik jako banány), naopak bobulovité ovoce je zdaleka nejlepší.

Vědci dospěli k závěru, že by si lidé měli být vědomi skutečnosti, že konzumace alkoholu v kombinaci s vystavením slunečnímu záření nebo soláriu zvyšuje riziko spáleniny a tím pádem i riziko předčasného stárnutí pokožky a dokonce i rakoviny kůže.

Michael Greger

Počet přečtení: 181 Datum: 1. 3. 2021