Rakovina jícnu | Prameny zdraví

Rakovina jícnu

Rakovina jícnu vzniká, když se rakovinné buňky rozvinou v jícnu, svalové trubici, která vede potravu z ústní dutiny do žaludku.

Rakovina jícnu

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Články

Většinou se objeví ve výs­telkové tkáni jícnu a pak se rozšiřuje do vnějších vrstev, než začne metastazovat (šířit se) do ostatních orgánů. V raném stadiu se téměř neprojevuje. Ale jak se nádor zvětšuje, mohou nastat problémy s polykáním.

Každý rok se objevuje zhruba osmnáct tisíc nových případů rakoviny jíc­nu a dojde k patnácti tisícům úmrtí. (Za rok onemocní v Česku cca 500 lidí, z toho 90 % do roka zemře – pozn. red.) Základními rizikovými faktory jsou kouření, nadměrná konzumace alkoholu a reflux jícnu, při kterém se žaludeční šťávy vracejí do jícnu, poleptávají vnitřní vrstvu a způsobují záněty, které mo­hou vést až ke vzniku rakoviny. Pokud se vyhnete tabáku a alkoholu (zdá se, že i mírná konzumace zvyšuje riziko), to nejdůležitější, co můžete v prevenci rakoviny jícnu udělat, je eliminovat refluxní onemocnění – čehož se dá dosáh­nout úpravou jídelníčku.

Refluxní onemocnění a rakovina jícnu

Reflux jícnu je jedním z nejčastějších neduhů trávicího traktu. Obvykle se pro­jevuje pálením žáhy a návratem nestrávené potravy vzhůru jícnem, což zane­chává kyselý pocit v ústech. Refluxní onemocnění je důvodem k milionům návštěv u lékaře nebo hospitalizací každý rok a vykazuje největší roční náklady ze všech onemocnění trávicího traktu v USA. Chronické záněty způsobené refluxem jícnu mohou vést k takzvanému Barettovu jícnu, přednádorovému stavu, při němž dochází ke změnám ve výstelkové tkáni jícnu. Aby se přede­šlo vzniku adenokarcinomu, nejčastějšímu typu nádoru jícnu v USA, je nutné tomuto postupu zabránit – což znamená v první řadě zabránit vzniku refluxních onemocnění.

A to je náročný úkol. Za posledních třicet let se výskyt rakoviny jícnu u Američanů šestinásobně zvýšil – což je výraznější nárůst než v případech rakoviny prsu nebo prostaty – a je to pravděpodobně způsobeno rozšířením refluxního onemocnění. V USA má zhruba čtvrtina lidí (28 %) minimálně jednou týdně potíže s pálením žáhy nebo návratem žaludečních šťáv, naproti tomu v Asii je to pouhých 5 %. Z toho usuzujeme, že klíčovou roli v tomto onemocnění mohou hrát dietní faktory.

Během posledních dvaceti let zhruba čtyřicet pět studií zkoumalo souvislost mezi způsobem stravování, Barettovým jícnem a rakovinou jícnu. Se vznikem rakoviny byla nejčastěji spojována konzumace masa a jídel s vysokým obsahem tuku. Zajímavé je, že různé druhy masa souvisejí s výskytem nádorů v růz­ných částech těla. Červené maso je výrazně spojeno s rakovinou jícnu jako takového, kdežto drůbež spíše s nádory níže, na pomezí jícnu a žaludku.

Jak k tomu dochází? Při konzumaci tuku se do pěti minut váš svěrací sval na žaludku – funguje jako záklopka, aby se jídlo drželo uvnitř žaludku – uvolní, a tím umožní kyselinám, aby pronikly zpět do jícnu. V jedné studii například dobrovolníci, kteří jedli potravu s vysokým obsahem tuku (sendvič s uzeninou, vejcem a sýrem), zažívali častěji návrat žaludečních šťáv do jícnu než ti, kteří si dali jídlo méně tučné (lívance). Částečně můžeme tento efekt připisovat uvolňování hormonu cholecystokinin, který je spouštěn právě masem a vej­ci a také může svěrač uvolňovat. To vysvětluje, proč lidé, kteří jedí maso, mají dvojnásobně větší pravděpodobnost zánětu jícnu vyvolaného refluxem než vegetariáni.

I pokud pomineme nebezpečí vzniku rakoviny, reflux jícnu může vyvolat bolesti, krvácení a zúžení zjizvené tkáně jícnu, které pak způsobuje problémy s polykáním. Miliardy dolarů se utrácejí za léky, které zmírňují pálení žáhy a reflux snižováním produkce žaludečních šťáv, ale tyto léky mohou přispívat k nedostatečnému vyživení a zvýšení rizika zápalu plic, střevních infekcí a lámavosti kostí. Zdá se tedy, že lepší strategií k udržení žaludečních šťáv na jejich místě by bylo minimalizovat příjem potravin, které umožňují kyselinám jejich zpětný pohyb.

Chránit se však můžeme i jinak než jen snížením příjmu škodlivého jíd­la. Pokud se zaměříme na rostlinnou stravu bohatou na oxidanty, můžeme riziko vzniku nádoru jícnu snížit na polovinu. Nejprospěšnějšími potravi­nami, které nás chrání před nádory v oblasti jícnu a žaludku, jsou červené, oranžové a tmavě zelené druhy listové zeleniny, bobule, jablka a citrusy, nicméně veškeré nezpracované rostlinné produkty jsou prospěšné svým ob­sahem vlákniny.

Z knihy Michaela Gregera Jak nezemřít. Vydalo nakladatelství Noxi.

Počet přečtení: 390 Datum: 23. 5. 2019