Rajčata a nižší riziko rakoviny | Prameny zdraví

Rajčata a nižší riziko rakoviny

Vrší se důkazy, že velká spotřeba rajčat anebo produktů z rajčat může souviset s nízkým rizikem rakoviny. Téměř 50% studií, které zkoumal výzkumný tým, zjistilo takový vztah. Žádná studie nezjistila, že by konzumace rajčat zvyšovala riziko rakoviny.

Rajčata a nižší riziko rakoviny

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie

Podle dr. Giovannucci z Harvard Medical School v Bostonu byl prospěšný účinek rajčat nejvýraznější u rakoviny prostaty, plic a žaludku. Pětatřicet ze 72 studií ukázalo souvislost mezi konzumací rajčat a snížením rizika rakoviny - obvykle o 40%. Studie obvykle porovnávaly stravu pacientů s rakovinou se stravou zdravých lidí stejného věku.

Je rovněž možné, že lidé, kteří do svých jídelníčků zařazují hojně rajčat, mají obecně zdravější životní styl a tak nižší riziko rakoviny. Za snižování rizika rakoviny může však být odpovědný i antioxidant lycopen, který se v rajčatech nachází.

Journal of the National Cancer Institute 1999;91:317-331

Počet přečtení: 5 261 Datum: 1. 1. 1970