Rafinované uhlohydráty ve vztahu k rakovině slinivky | Prameny zdraví

Rafinované uhlohydráty ve vztahu k rakovině slinivky

Strava, která obsahuje velké množství bílého pečiva, bílé rýže, ale také brambor, podstatně zvyšuje riziko rakoviny slinivky u žen (až o 57 procent) – a to zvláště, pokud současně trpí nadváhou a nedostává se jim fyzické aktivity.

Rafinované uhlohydráty ve vztahu k rakovině slinivky

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie

Podle vědců patří mezi jednoduchá opatření, která je možno ženám doporučit, náhrada rafinovaných uhlohydrátů ovocem a zeleninou či celozrnnými obilovinami.

Poznají pocházejí z vyhodnocení tzv. Nurse’s Health Study, velké studie, které se účastní 89 000 zdravotních sester. U těch sester, které měly vedle konzumace rafinovaných uhlohydrátů (sacharidů) navíc nadváhu a současně žily sedavým způsobem života, bylo riziko zvýšené dokonce dvou a půl násobně.

Počet přečtení: 4 254 Datum: 15. 2. 2007