Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Prý si mám na své potíže koupit vlákninu a přidávat si ji do jídla. Cožpak jí strava neobsahuje dostatek?

Na konci devatenáctého století začaly moderní mlýny odstraňovat z pšeničného zrna otruby a klíček a - namísto dosavadní tradiční celozrnné pšeničné mouky - ve velké míře produkovat bílou mouku, které se nedostávalo vlákniny. Podobným procesem došlo k přeměně běžné (hnědé) rýže na rýži bílou.
|
Typ článku: Poradna výživy

Přibližně ve stejné době se začala strava lidí žijících na Západě měnit i v dalších ohledech - společným znakem byl větší důraz na průmyslově zpracované, obvykle tučné potraviny, které neobsahují dostatek vlákniny.

Moderní strava, jejímž základem jsou živočišné potraviny a rafinované obiloviny, nám často poskytne méně než 10 gramů vlákniny denně. Strava založená na konzumaci škrobovin může obsahovat 60 i více gramů vlákniny.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 2918
Datum: 30. 1. 2012