Proč Asiatky méně trpí rakovinou prsu? | Prameny zdraví

Proč Asiatky méně trpí rakovinou prsu?

Přestože rakovina prsu je nejběžnějším druhem rakoviny postihujícím ženy po celém světě, Asiatky jí onemocní pětkrát méně než obyvatelky severoameric­kého kontinentu. Proč?

Proč Asiatky méně trpí rakovinou prsu?

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Přírodní léčba

Jedním z důvodů je zřejmě zelený čaj, který je běžnou součástí stravy mnoha Asiatů. Zelený čaj má na svědomí přibližně o 30 % nižší riziko rakoviny prsu. Další možnou příčinou je poměrně vysoký příjem sóji, jež – za předpo­kladu pravidelné konzumace v dětství – může v pozdějším věku omezit riziko na polovinu. Pokud ji ženy zařadí do stravy převážně až v dospělosti, sníží tím nebezpečí rakoviny prsu o 25 %. I když zelený čaj a sója mohou být zodpovědné za poloviční omezení rizika vzniku rakoviny prsu u Asiatek, nevysvětluje to stále ještě rozdíl mezi mírou výskytu této choroby u obyvatelek Východu a Západu.

V Asii se ale jedí ve větším množství také houby. Bílé žampiony podle výzkumů blokují enzym syntézy estrogenů, tedy přinejmenším v laboratorních podmínkách. Vědci se tudíž rozhodli zjistit, zda existuje souvislost mezi kon­zumací hub a rakovinou prsu. Porovnávali spotřebu hub u tisícovky onkolo­gických pacientek trpících tumorem prsu s tisícovkou zdravých žen přibližně stejného věku, váhy, fyzické kondice a postoje k cigaretám. Ženy konzumující denně v průměru téměř polovinu houby či více čelily o 64 % nižší hrozbě vzni­ku rakoviny prsu v porovnání s těmi, jež se houbám ve stravě vyhýbaly úplně. Z toho vyplývá, že konzumací sóji a hub a popíjením alespoň poloviny šálku zeleného čaje denně lze pravděpodobně omezit nebezpečí vzniku rakoviny prsu o bezmála 90 %.

Z knihy Michaela Gregera Jak nezemřít. Vydalo nakladatelství Noxi.

Počet přečtení: 405 Datum: 15. 7. 2019