Pozor na zahřívání masa na vysokou teplotu | Prameny zdraví

Pozor na zahřívání masa na vysokou teplotu

Když se maso zahřívá na vysokou teplotu, dochází k chemickým změnám, v jejichž důsledku se mohou vytvářet karcinogeny. Zvlášť nebezpečné je opékat maso na grilu.

Pozor na zahřívání masa na vysokou teplotu

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Poradna výživy

Jeden půlkilový steak grilovaný na dřevěném uhlí může obsahovat tolik benzopyrenu jako 600 cigaret.

Benzopyren je silným karcinogenem, s jehož pomocí se již od čtyřicátých let dvacátého století daří vyvolávat lymfomy, thymomy, rakovinu žaludku a leukémii u laboratorních zvířat. Při zahřívání masa za nižších teplot a s použitím jiných metod přípravy vznikají mnohé další karcinogenní látky.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 3 300 Datum: 8. 6. 2011