Potraviny proti rakovině | Prameny zdraví

Potraviny proti rakovině

Pokud chcete naplnit svůj nákupní koš potravinami, které vám (i členům vaší rodiny) udrží rakovinu daleko od těla, můžete začít ihned. Podle zprávy, která byla nedávno zveřejněna organizací World Cancer Research Fund, ovoce a zelenina vynikají ochrannými účinky zejména proti rakovině plic, ústní dutiny, jícnu a žaludku.

Potraviny proti rakovině

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Články

Ve švédské studii se např. ukázalo, že konzumování tří nebo více porcí zelené listové zeleniny týdně významně snížilo riziko onemocnění rakovinou žaludku.

Ovoce a zelenina

Zelí, květák, růžičková kapusta a brokolice pomáhají proti rakovině tlustého střeva i dalším druhům rakoviny. (Je zajímavé, že klíčky brokolice obsahují nejméně desetkrát více sulforanu,což je fytochemikálie chránící proti rakovině, než zralá brokolice.) Kromě toho se podařilo prokázat, že zvýšená konzumace zelené listové zeleniny významně snižuje riziko rakoviny prsu a rakoviny kůže.

Ovoce bohaté na červený pigment lykopen (rajčata, meloun, papája), chrání proti rakovině prostaty. Granátové jablko také poskytuje ochranu před rakovinou prostaty, borůvky naopak potlačují rakovinu tlustého střeva.

Červený, modrý a růžový pigment antokyanin v ostružinách, jahodách, malinách, borůvkách, třešních, červeném hroznovém víně a brusinkách chrání proti rakovině. Čím tmavší je barva ovoce, tím silnější je ochrana proti rozvoji rakoviny tlustého střeva.

Mrkev a celer obsahují látky, které mají protizánětlivé, antibiotické a protisrážlivé účinky. Falcarinol, jenž se podařilo izolovat z mrkve, zpomaluje růst nádorů tlustého střeva.

Kvercetin, což je hlavní bioflavonoid nacházející se v jablkách, cibuli, červeném hroznovém víně a zelené listové zelenině, vyniká jedinečnými protirakovinnými vlastnostmi a silnými antioxidačními a protizánětlivými účinky.

Celá zrna a luštěniny

Hojná konzumace celých zrn poskytuje značnou ochranu před řadou různých rakovin, zatímco pravidelné užívání luštěnin chrání před rakovinou žaludku a prostaty. Existuje široká škála takových potravin, patří mezi ně např. pšenice (nebo špalda), rýže natural, quinoa, lněné semínko, oves, pohanka či jáhly. Pestrá je i nabídka luštěnin, od černých fazolí přes červené a pinto k bílým fazolím a cizrně.

Sója

Studie prováděné u Asiatů hojně konzumujících sóju ukázaly velmi těsnou korelaci mezi zvýšením příjmu sóji a snížením rizika onemocnění rakovinou prsu. U žen v Číně, které přestály onemocnění rakovinou prsu a byly poté sledovány čtyři roky, souvisela konzumace sóji významně se sníženým rizikem úmrtí i návratu onemocnění.

Česnek a cibule

Různé studie ukazují, že česnek snižuje riziko rakoviny žaludku, prostaty a tlustého střeva. Například riziko rakoviny prostaty bylo o 44 procent nižší u těch, kteří užívali česnek nejméně jednou týdně. V Číně měli lidé s nejvyšší spotřebou česneku, cibule a pórku o 40 procent nižší riziko rakoviny žaludku než lidé, kteří jich konzumovali nejméně. Ve studii Iowa Women's Health Study měly ženy nejvyšší spotřebou česneku o 32 procent nižší riziko rakoviny tlustého střeva.

Česnek vděčí za své protinádorové vlastnosti zejména obsahu organických sulfidů. Zastavení růstu nádorů bylo účinné pouze v případě, že jejich velikost byla malá. K určení množství česneku potřebného k minimalizaci rizika rakoviny jsou potřebné ještě další studie.

Studie prováděné v Řecku ukázaly, že vysoká spotřeba cibule, česneku a dalších podobných bylin chránila proti rakovině žaludku. Nizozemská studie odhalila, že ti, kteří konzumovali denně aspoň půlku cibule, měli riziko rakoviny žaludku o 50 procent nižší než lidé, kteří cibuli vůbec nejedli.

Kurkuma a zázvor

Kurkuma dodává jasně žlutou barvu do pokrmů s rýží nebo s tofu, je vhodná také na ochucení polévek. Její barva je výsledkem obsahu kurkuminu, pigmentu, který je silnějším antioxydantem než vitamin E. Kurkumin má schopnost potlačovat růst některých druhů rakoviny, jako je rakovina žaludku, prsu, tlustého střeva, plic a kůže.

Sušený kořen zázvoru obsahuje bohatou nadílku antioxydantů, jež vykazují silnou protizánětlivou aktivitu, která dokáže zabránit růstu různých druhů rakoviny. Zázvor také obsahuje kurkumin, který asistuje při vylučování rakovinotvorných látek z těla.

Zázvor je velmi chutný v řadě jídel, mezi ně patří např. ovocné saláty, šťávy, vdolečky či další druhy sladkého pečiva.

Lněné semínko

Mouka z lněného semínka se stále více používá do pečiva, cereálií a dalších pekárenských výrobků. Důvodem není pouze to, že dodává příjemně ořechovou chuť - zvyšuje také nutriční hodnotu výrobku. Jednou nebo dvěma čajovými lžičkami mletého leněného semínka si můžete sypat svou ranní obilnou kaši.

Pokusy na zvířatech ukázaly, že přídavek lněného semínka do stravy dokáže snížit výskyt rakoviny prsu o 40 procent a velikost uměle vyvolaných nádorů o 50 procent.

Petržel a jeho příbuzní

Bylinky jako petržel, fenykl, lístky koriandru, kmín a kopr vykazují řadu protirakovinných vlastností.

Potřebujete inspiraci, jak zahrnout tyto bylinky do svého jídelníčku? Lístky koriandru dodají výbornou chuť rajčatovému či hlávkovému salátu, zatímco mletý kmín je důležitou součástí aromatického hummusu (cizrnová pomazánka). Snítka petržele dodá barvu a chuť polévce anebo zeleninovému jídlu. Fenykl se také hodí k zeleninovým pokrmům, kopr je výborný k okurkám a do bramborového salátu. Semínka kmínu se dají použít do chleba, pečiva i na dušené ovoce, koriandr skvěle chutná v kvašené zelenině.

Máta a její příbuzní

Bazalka, dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj a máta peprná obsahují terpenoidy, které nejen dodávají pokrmům aroma, ale také potlačují růst a snižují počet nádorů.

Ženšen

Ve velké korejské studii se výskyt rakoviny u člověka soustavně snižoval při prodlužující se době užívání ženšenu. Ti, kteří užívali ženšen jeden rok, měli o 36 procent nižší výskyt rakoviny (oproti lidem, kteří jej vůbec nebrali), zatímco lidé, kteří užívali ženšen nejméně po dobu pěti let, měli o 69 procent méně rakoviny. Dokonce i ti, kteří za celý život užili ženšen méně než padesátkrát, měli stále ještě o 45 procent nižší výskyt rakoviny než ti, kteří jej nikdy neužívali, zatímco ti, kteří jej užili v životě více než pětsetkrát, měli o 72 procent méně rakoviny. Při snižování rizika rakoviny byl účinnější extrakt nebo prášek z ženšenu než čerstvě nakrájený ženšen nebo čaj z ženšenu.

Winston Craig, z časopisu Vibrant Life, May/June 2012

Počet přečtení: 13 376 Datum: 13. 3. 2013