Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Potraviny pro mozek

Dostatečný příjem ovoce, zeleniny a obilovin zajistí pro váš mozek tu nejlepší výživu. Zde je pár tipů na rostlinné potraviny, díky kterým bude váš mozek nejlépe a nejdéle fungovat.
Rubrika: Náš mozek
|
Typ článku: Články

Lesní plody obsahují antioxidanty, které napomáhají kognitivním vlastnostem, dobré koordinaci a výborné paměti. Mezi vůbec nejlepší patří borůvky. Je známo, že borůvky chrání mozek před oxidačním stresem; jejich konzumace zlepšuje stav při demenci a Alzheimerově chorobě. Ostružiny jsou bohaté na antokyaniny, které pomáhají v boji proti degenerativním onemocněním mozku.

Brukvovitá zelenina brzdí zhoršování paměti a ztráty schopnosti úsudku ve stáří. Podle vědců z Harvardovy univerzity ty ženy, které jedly nejvíce brokolice, květáku a dalších druhů košťálové zeleniny, měly lepší výsledky v testech paměti oproti ženám stejného věku, které jich zkonzumovaly nejméně.

Česnek je jednou z nejvýživnějších potravin na naší planetě. Snižuje hladinu špatného cholesterolu, posiluje kardiovaskulární systém a vykazuje také silný ochranný antioxidační účinek na mozek. Česnek podle všeho také do určité míry chrání před mozkovou mrtvicí, demencí a Alzheimerovou chorobou.

Zelená listová zelenina, jako je třeba špenát nebo kapusta, obsahuje hodně železa a patří také mezi bohaté zdroje folátů. Kapusta například obsahuje složky, které pomáhají proti řadě druhů rakoviny, optimalizují schopnost buněk zbavovat se toxinů, snižují riziko šedého zákalu, napomáhají zdraví plic, posilují imunitní systém a napomáhají k výbornému fungování mozku.

Ořechy obsahují hojnost bílkovin, vlákniny a prospěšných tuků. Kromě toho obsahují i hodně vitamínů řady B, vitamínu E a hořčíku, které jsou všechny důležité pro dobré fungování mozku. Ořechy pomáhají jasnému myšlení.

Granátové jablko obsahuje antioxidanty, které pomáhají chrániti mozek i paměťové funkce. Granátové jablko je bohatým zdrojem vitamínů C, A a E, podobně jako vlákniny, železa a draslíku. Protizánětlivé účinky granátového jablka navíc posilují imunitní systém.

Semena obsahují hodně bílkovin, prospěšných tuků a vitamínu E, stejně tak jako protistresových antioxidantů a minerálů důležitých pro mozek, jako je např. hořčík. Semínka, jako jsou slunečnicové semeno, sezamové semínko, lněné semínko a chia, zlepšují náladu a posilují mozkové funkce.

I rajčata můžeme díky jejich vysokému obsahu lykopenu zařadit mezi potraviny důležité pro výborné fungování mozku. Vědecký výzkum ukázal, že lykopen pomáhá proti poškození volnými radikály, a tak chrání před rozvojem Alzheimerovy choroby a demence.

Celozrnné obilniny jsou důležité díky svému obsahu sacharidů a vlákniny – poskytují tak mozku stálý příliv energie. Celozrnné obilniny a cereálie bývají bohaté i na obsah folátů a vitamínu E.

Z knihy Neila Nedleyho Ztracené umění myslet. Vydal Advent-Orion.

Počet přečtení: 1765
Datum: 30. 4. 2019