Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Moučný mozek nebo masná hlava?

Výskyt demence se napříč světem značně liší. Nejvzácnější je v Africe, Indii a východní Asii. Naopak nejčastější je v západní Evropě a zejména v Severní Americe. Je to jen genetikou?
Rubrika: Náš mozek
|
Typ článku: Poradna výživy

Výskyt demence a Alzheimerovy choroby je výrazně nižší u obyvatel Nigérie než u Američanů afrického původu bydlících v Indianapolis. Až pětkrát nižší.

Američané japonského původu mají vyšší riziko demence než Japonci žijící v Japonsku. Takže když se lidé z jedné etnické skupiny přestěhují ze své vlasti do USA, výskyt Alzheimerovy choroby u nich může prudce vzrůst.

Z toho důvodu Afričané a Asiaté žijící v USA, kteří přijali západní stravu, mají riziko zvýšené, což potvrzuje, že nejde o genetiku.

Naneštěstí se člověk na to, aby přijal západní stravu, ani nemusí stěhovat na západ. V Japonsku totiž výskyt demence za poslední desetiletí prudce stoupl. Lze to vysvětlit zvýšením příjmu cholesterolu, nasycených tuků a železa kvůli vyššímu příjmu živočišných potravin. Tradiční jídelníčky jsou obecně více nakloněny rostlinným potravinám, například obilovinám. Živočišných obsahují méně. Nicméně od roku 1960 se strava v Japonsku změnila. Z původní stravy založené na rýži se stala strava s převahou masa.

Mezi lety 1961-2008 značně vzrostla poptávka po živočišném tuku a klesla poptávka po rýži.

Výživový prvek, který je nejvíce spojen se zvýšením výskytu Alzheimerovy choroby v Japonsku, je příjem živočišného tuku. Podobná analýza z Číny dospěla ke stejnému závěru.

Na základě těchto zjištění můžeme říci, že rozšířenost Alzheimerovy choroby bude nadále stoupat, jedině, že by se vzorec změnil a upustilo by se od živočišných potravin.

To je v souladu s našimi poznatky, že vegetariáni mají 2-3x nižší riziko vzniku demence. Čím déle se stravují bez masa, tím nižší riziko mají.

Nejnižší potvrzený výskyt Alzheimerovy choroby na světě je na indickém venkově. Tamní obyvatelé jedí málo masa, hodně obilovin, hodně luštěnin a hodně sacharidů. Je možné, že zdánlivá ochranná souvislost mezi rýží a Alzheimerovou chorobu je spíše způsobena tím, že pokles konzumace rýže spojený se zvýšeným výskytem choroby byl doprovázen nárůstem spotřeby masa.

Nicméně další populační studie zjistily, že konzumace obilovin se ve vztahu k Alzheimerově chorobě jeví silně ochranně. Jinými slovy, možná by bylo lepší si místo odmítání obiloviny dát a ušetřit tak mozek. 

Ze stránek Faktaozdravi.cz

Počet přečtení: 17
Datum: 15. 8. 2025