Potraviny a alergie | Prameny zdraví

Potraviny a alergie

Alergie, to jsou vlastně reakce na škodlivé ovlivňování našeho imunitního systému činiteli světa, který nás obklopuje. Chceme-li svůj stav zlepšit, můžeme se vydat dvěma cestami. Zaprvé se můžeme pokusit nalézti a odstranit látku, která alergickou reakci způsobuje.

Potraviny a alergie

Rubrika: Alergie | Typ článku: Články

Anebo můžeme posílit svůj imunitní systém, který se tak stane vůči škodlivým látkám, které jsou na vině, odolnějším.

Proč někteří lidé trpí alergií a jiní ne, je stále ještě velká hádanka. Většina vědců se domnívá, že citlivost na alergeny může být zděděnou predispozicí. Značné množství faktů však svědčí o tom, že příliš rané zařazení některých potravin (včetně kravského mléka) do dětského jídelníčku, v době, kdy je trávicí i imunitní systém malého dítěte ještě nezralý, může vyprovokovat v jeho tkáních reakci, která později v životě vede k projevům alergie. Podobně mohou začínat respirační alergie i kožní problémy již v útlém věku dítěte - kdy jeho imunitní systém není schopen se s cizími alergeny vypořádat.

Nejlepším testem, jak identifikovat látku, která je podezřelá, že alergii způsobuje, je tuto látku z pacientova dosahu zcela vyloučit (ať už se jedná o potravinu, pyl, nějakou chemikálii atd.) a pak sledovat, jak příznaky alergie mizí a pacientovo zdraví se zlepšuje. Konečné potvrzení diagnózy se provádí opětným vystavením pacienta škodlivé látce a sledováním, zda se alergické příznaky znovu objeví. Nepřehlížejme zřejmou pravdu, že úplné eliminování škodlivého alergenu je současně jediným způsobem, jak alergii opravdu "vyléčit".

I když alergie mohou způsobovat mnohé látky, potraviny, které alergik konzumuje, by se měly octnout na prvním místě seznamu podezřelých. Jsou pro to dva dobré důvody. Zaprvé: to, co jíme, podléhá stoprocentně naší kontrole. A za druhé: sázka na potraviny jako možného viníka je dobrou sázkou - potraviny totiž reprezentují jeden z našich nejčastějších, nejužších a nejrůznorodějších kontaktů s okolním prostředím. Molekulu po molekule vstupujeme do vztahu se složkami naší potravy více než se vzduchem nebo s vodou - a je zcela zřejmé, že komplexnost látek, se kterými se prostřednictvím potravy setkáváme, je mnohokrát větší než u vzduchu nebo vody.

Dokonce i alergické problémy, které jsou na první pohled způsobované jinými činiteli než potravou (například pyly), po změně stravy často ustupují. Kapacita imunitního systému vyrovnávat se s alergeny je omezená. Je-li váš imunitní systém přetížen a vy mu nějakým způsobem ulehčíte (například eliminací veškerých mléčných výrobků ze stravy), napomůže vám to k lepšímu snášení jiného alergenu - třeba zrnek pylu, která se na vás snášejí ze stromu za oknem vaší ložnice.

Zcela eliminujte anebo významně zredukujte množství alergenů, se kterými přicházíte do styku, ať už je to vzduchem, nápoji nebo potravinami. Většina lidí svůj problém s alergií zcela vyřeší prostým přechodem na stravu založenou v první řadě na škrobech, komplexních uhlohydrátech (která je prezentována např. v McDougallově programu), a to z jednoduchého důvodu: čtyři hlavní příčiny alergií na potraviny jsou tím totiž okamžitě ze stravy zcela vyloučeny - mléčné výrobky, vejce, čokoláda a ryby. Pokud vaše problémy přetrvávají, dalšími možnými viníky mohou být: ořechy, pšenice, kukuřice, citrusové plody, rajčata a jahody - což jsou potraviny, které jsou nejčastějšími příčinami alergií v rostlinné říši.

Moje doporučení: všeobecně platí, že jestli se nedaří určit ústrojnou příčinu vašich zdravotních problémů, pak by se mohlo jednat o alergii, a to zvláště na něco, co pravidelně konzumujete. V takovém případě začněte pátrat po možném viníkovi. Dietní přístup ke zvládnutí alergie na potraviny je tím nejbezpečnějším a nejrozumnějším krokem, který můžete udělat - a to jak pro testování, tak pro léčení. Léky, které potlačují příznaky, berte jen jako poslední možnost.

Dalším krokem k určení konkrétní potraviny, která je příčinou vaší alergie, je držení tzv. eliminační diety. Při této dietě budete jíst potraviny, u nichž je nejmenší riziko, že by mohly způsobovat alergickou reakci. Když budete s touto dietou začínat, ponechejte si asi jeden týden na to, aby se vaše tělo mohlo úplně vyčistit od potravin, které jste předtím jedli. Pokud je na vině zdravotních problémů skutečně nějaká složka stravy, do konce tohoto týdne pocítí většina lidí úlevu od symptomů. Během eliminačního období by měly být veškeré potraviny důkladně uvařené; vaření totiž mění bílkoviny, které tyto potraviny obsahují, a snižuje možnost, že by vyvolávaly alergickou odpověď organismu.

Potraviny, které jsou doporučeny ke konzumaci při eliminační dietě

Škroboviny (vařené), v první řadě:
rýže natural, sladké brambory, zimní tykev, taro, tapioca rýžová mouka, burizony
Většina zeleniny (vařené), zvláště zelené a žluté, v první řadě:
Řepa, zelené listy řepy, mangold, letní tykev, artičoky, celer, fazolové lusky, chřest, špenát
Ovoce (vařené), většina necitrusových plodů, v první řadě:
Broskve, klikva, meruňky, papaya, švestky, slívy, třešně
Koření:
Povolena je pouze sůl (pokud není omezena z jiných zdravotních důvodů). To znamená žádné dresinky, hořčice, citrónová šťáva, ocet ani žádná další koření.
Nápoje: voda

Asi po týdnu této diety by měly vaše potravinové alergie být pryč a vy byste se měli cítit dobře. Je-li tomu tak, pak byste měli začít přidávat další potraviny do svého jídelníčku, ale pouze po jedné, abyste zjistili, jestli vám některá z nich nezpůsobuje alergickou reakci. Pro tyto účely testování by měla být každá "nová" potravina konzumována ve velkém množství třikrát denně po dva dny.

Pokud vám testovaná potravina nezpůsobila žádnou reakci, můžete z toho vyvodit, že je nealergizující. (K alergické reakci většinou dochází během několika málo hodin, někdy však to může trvat i několik dní.) Každá potravina musí být testována individuálně, netestujte dvě nové potraviny najednou. Když se alergická reakce na určitou potravinu skutečně vyskytne, musíte počkat čtyři až sedm dní, než budete testovat další potravinu. Tento interval poskytne vašemu tělu potřebný čas, aby dokázalo tuto alergizující potravinu z organismu zcela vyloučit.

Z časopisu "McDougalls Newsletter",který vydává dr. John Dougall ze St. Helena Hospital v Kalifornii, jeden z průkopníků maximálně učinného a minimálně zatěžujícího terapeutického přístupu k tvz. civilizačním nemocem: toziž přechodem na zdravou stravu a zdravý životní styl 

Počet přečtení: 5 827 Datum: 1. 1. 1970