Porod císařským řezem může zvýšit riziko vzniku potravinové alergie u dítěte | Prameny zdraví

Porod císařským řezem může zvýšit riziko vzniku potravinové alergie u dítěte

Vědcům se podařilo identifikovat vztah mezi porody císařským řezem a následnými projevy potravinových alergií u dětí matek, které strádají alergiemi.

Porod císařským řezem může zvýšit riziko vzniku potravinové alergie u dítěte

Rubrika: Alergie | Typ článku: Studie

Porod císařským řezem může zpozdit růst normální střevní flóry – což jsou baktérie, které běžně žijí ve střevech – u novorozeněte. Předpokládá se, že abnormality při rozmnožování těchto baktérií zvyšují riziko potravinových alergií, uvedla vedoucí studie, dr. Merete Eggesbová z Norského institutu pro veřejné zdraví v Oslu.

Výzkumníci shromáždili kromě údajů o císařských řezech i další data týkající se požívání antibiotik u matek i dětí. Ve studii bylo celkem zahrnuto 2 803 dětí. U dětí s matkami trpícími alergií bylo zjištěno, že porod císařským řezem souvisel se sedminásobným zvýšením alergické reakce na vajíčka, ryby nebo ořechy. Alergie na slepičí vejce se u těchto dětí prokazatelně vyskytovala čtyřikrát častěji.

Journal of Allergy and Clinical Immunology, August 2003

Počet přečtení: 3 104 Datum: 23. 10. 2007