Pití sladkých limonád zvyšuje riziko rakoviny slinivky | Prameny zdraví

Pití sladkých limonád zvyšuje riziko rakoviny slinivky

Vědci v rámci Singapore Chinese Health Study sledovali čtrnáct let 60 524 dospělých lidí a zkoumali možnou spojitost mezi rakovinou slinivky a konzumací sladkých limonád.

Pití sladkých limonád zvyšuje riziko rakoviny slinivky

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie

Ukázalo se, že lidé, kteří vypili již dva nebo více takovýchto nápojů týdně, měli o 87 % vyšší riziko onemocnění rakovinou slinivky v porovnání s těmi, již tyto nápoje vůbec nepili. Mezi spotřebou ovocných šťáv a rakovinou slinivky nebyla zjištěna žádná statisticky významná souvislost.

Limonády, které nepřinášejí nic jiného než prázdné kalorie, mohou být tedy nebezpečné i z pohledu rakoviny. Nejlepším nápojem pro dobré zdraví zůstává stále voda.

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev February 2010 19; 447

Počet přečtení: 2 673 Datum: 12. 2. 2013