O šťávách a vodě | Prameny zdraví

O šťávách a vodě

Jaký význam mají 100procentní ovocné a zeleninové šťávy pro lidský organismus? Kdy by se měly zařadit do jídelníčku - ráno, na oběd, večer, před jídlem, po jídle anebo samostatně? Jaké množství doporučujete vypít denně?

O šťávách a vodě

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Rady lékaře

Čerstvé odstředěné šťávy mohou být vhodným doplňkem výživy u oslabených lidí, u dětí, pacientů, po operaci, u sportovců anebo při detoxikaci. Mohou být i součástí jídelníčku zdravých lidí, ale neměly by se stát náhradou za zeleninu a ovoce. Množství závisí od důvodu užívání, ale zdravý člověk nepotřebuje více než 200-300 ml denně. Pil bych je před jídlem - a citrusové šťávy nedoporučuji pít nalačno lidem, kteří mají nadměrnou tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku anebo trpí vředovou chorobu žaludku/dvanácterníku.

Dá se věřit cenově výhodným 100procentním šťávám ze supermarketů? Z čeho se vyrábějí? Jaké údaje je třeba sledovat na obalech? Existují nějaké varovné signály, které hlásí - tuto šťávu si nekupte, není ta pravá?

Já bych tyto šťávy vůbec nepil a to bez ohledu na výrobce a tvrzení na obale či v reklamě. Možná příležitostně, jako pochutinu, ale to jen ty nejlepší a rozhodně ne denně místo ovoce či zeleniny!

Bio šťávy jsou výrazně dražší. Odpovídá cena kvalitě?

Pokud máte na mysli balené syrové 100procentní šťávy z řepy, mrkve, jablek, tak určitě ano. Nejsou konzervované a jedná se přesně o to, co bych si udělal doma, ale nemám na to čas. Pravidelně piji mrkvovo-řepnou šťávu.

Objevují se i stánky s výrobou čerstvých šťáv v nákupních centrech - a to je též skvělá příležitost vypít sklenku plnou důležitých biologicky aktivních látek. Dejte si záležet na tom, aby šťávu vyrobili přímo před vašima očima - je-li to možné.

Je vhodné kombinovat ve šťávách ovoce a zeleninu? Které druhy ovoce a zeleniny jsou pro lidské tělo nejcennější?

Každé ovoce a každá zelenina obsahují různé látky a je třeba je používat všechny. Některé druhy ovoce a zeleniny se mohou kombinovat (jablko a mrkev), ale nemíchal bych často a ve větší míře citrusy se zeleninou.

Jaké zásady je třeba dodržovat při domácím odšťavování ovoce a zeleniny? Jaké chyby lidé nejčastějí dělají - a znehodnocují tak cenné látky v ovoci a zelenině obsažené?

Čerstvou šťávu je třeba vypít hned - anebo zbytek pokapat citronovou šťávou, přikrýt a uskladnit v chladniče. Když zhnědne, hodně látek už zoxidovalo, ale to neznamená, že šťáva je na vyhození. Můžete ji vypít, i když biologická hodnota je nižší. Zkyslé šťávy ale rozhodně nepijte!

Není hřích vypít jen šťávu a zbytek ovoce nebo zeleniny vyhodit? Není lepší sníst pár celých rajčat než vypít pouze tekutinu z nich?

Jistě, že ano! Proto říkám, že ani domácí a koupené 100procentní, čerstvé a nekonzervované šťávy nemohou být plnohodnotnou náhradou ovoce a zeleniny. A proto jím i mrkev (řepu jen občas, přiznávám). Pokud si šťávu vyrábíte doma, zbylou dužinu můžete použít do polévek, omáček, dezertů, koláčů a salátů.

Nedávno mi nabízeli speciální filtr na vodu do domácnosti na bázi reverzní osmózy? Má to význam?

Nedejte se přemluvit ke koupi drahého „zázraku". Podle mne úplně stačí domácí filtr na vodu na bázi aktivního rostlinného uhlí (např. značka Brita). Používáme ho i v ambulanci a voda z něho je skutečně chutná.

Je voda z kohoutku bezpečná?

Jak kde. V Bratislavě například je voda z kohoutku nejen bezpečná, ale i chutná. Samozřejmě se může stát, že potrubí, kterým k vám teče, je staré a špinavé a vy to v té vodě i vidíte, jenže za to nemůže ani voda, ani její výrobce. Podle údajů, které mám k dispozici, je většina našich obcí a měst zásobena kvalitní pitnou vodou.

Nepoškozuje chlorovaná voda moje zdraví?

Vím, že po světě kolují různé informace o jedovatosti chlóru, ale buďme realističtí: v naší zemi umírá nejvíce lidí na choroby srdce a cév, rakovinu a důsledky obezity. To nezpůsobuje chlorovaná voda.

Je třeba nechat vodu z vodovodu odstát anebo radší převařit?

Radši odstát. Ale stačí pár minut. Převařovat nedoporučuji: bakterie v ní není třeba zabíjet a čím déle vodu vaříte, tím více se v ní koncentrují případné minerály. Nechcete přece, aby vaše nitro vypadalo jako starý čajník!

Z knihy dr. Igora Bukovského „Návod na prežitie pre muža". České vydání tohoto slovenského vyšlo v listopadu 2007.

Počet přečtení: 2 591 Datum: 21. 5. 2012