Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Nadbytek cholesterolu ve stravě přispívá ke tvorbě žlučníkových kamenů

Nadbytečný cholesterol může vedle škodlivých aspektů tučné stravy způsobovat ještě další problémy. Je-li ve žluči přítomno velké množství cholesterolu, mohou se vytvářet žlučníkové kameny. V západních kulturách je cholesterol hlavní součástí více než 90 procent žlučníkových kamenů.
Rubrika: Cholesterol
|
Typ článku: Rady lékaře

K rychlé úlevě od bolesti, která je často hlavním příznakem při onemocnění žlučníku, spolehlivě dochází prověřeným léčením nízkotučnou stravou. Ve většině případů se tak dá vyhnout chirurgickému zákroku, protože hlavní důvod pro jeho vykonání - bolest - pominul.

Dietní přístup je nejlepší počáteční volbou pro většinu lidí, kteří trpí bolestmi spojenými s tímto onemocněním, protože i po operaci jen necelá polovina pacientů pocítí úplnou úlevu od bolestí. Kameny, které zůstanou ve žlučníku, zřídka působí problémy; jestliže bolest pomine a pacient se rozhodne oddálit operační zákrok, může očekávat méně komplikací a sníží tím rizika úmrtí v porovnání s těmi, kteří okamžitě svolili k operaci.

Žlučníkové kameny někdy samy odcházejí, neměli bychom to však očekávat v důsledku změny stravy.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 4774
Datum: 12. 8. 2011