Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Můžeme se obejít bez vlákniny?

Vláknina nacházející se v rostlinných potravinách není v pravém slova smyslu nepostradatelná (můžeme bez ní přežít). Je však velmi užitečná. Základem toho, co se velmi obecně nazývá vláknina, je pevná stěna rostlinných buněk.
Rubrika: Stravování
|
Typ článku: Poradna výživy

Podle účinků na zdraví se vláknina obvykle dělí do dvou hlavních skupin: vlákniny ve vodě rozpustné, jako pektin, různé gumy, zásobní polysacharidy, a vlákniny ve vodě nerozpustné, jako celulóza a většiny hemicelulóz.

Vláknina je v naprosté většině tvořena uhlohydráty. Neuhlohydrátovou složku představuje hlavně lignin.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 3344
Datum: 29. 9. 2009