Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Mrkve a rajčata snižují riziko rakoviny plic

Vědci tvrdí, že lidé, kteří jedí často mrkev a další potraviny obsahující hodně karotenoidů, mají nižší riziko vzniku rakoviny plic. Karotenoidy, nalézající se v ovoci a v zelenině, jsou antioxidanty. Tyto látky brání škodlivým volným radikálům poškozovat DNA buněk.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Studie

Dlouhodobé poškozování volnými radikály vede ke stárnutí a chronickým (civilizačním) onemocněním. Vědci se v nové studii soustředili na potraviny, které mohou obsahovat i další látky, které snižují riziko rakoviny. „Nebylo by moudré myslet si, že podávání karotenoidů ve formě doplňků je možnou alternativou ke stravě s hojným obsahem ovoce a zeleniny“, uvedla dr. Michaudová z Harvard School of Public Health v Bostonu.

Výsledky jsou založeny na dvou probíhajících studiích, které zahrnují více než 124 000 lidí, kteří odpovídali na otázky týkající se jejich stravy na začátku studie a o 10-12 let později. Ti, kteří konzumovali největší množství lykopenu, který se nalézá v rajčatech, a alfa-karotenu, který se nalézá v mrkvi, měli nižší riziko vzniku rakoviny plic.

Nekuřáci, kteří „spořádali“ nejvíce alfa-karotenu, měli o 63% nižší riziko rakoviny plic, kuřáci měli užitek z lykopenu, ale ne z dalších karotenoidů.

American Journal of Clinical Nutrition 2000;72:990-997

Počet přečtení: 3216
Datum: 29. 5. 2004