Mléko, neurotoxiny a Parkinsonova choroba
Metaanalýza studií zahrnujících více než 300 tisíc účastníků dospěla k závěru, že konzumace mléčných výrobků je spojena s výrazně vyšším rizikem vzniku Parkinsonovy choroby. Její autoři odhadli, že pokud každý den vypijeme sklenici mléka, může toto riziko vzrůst o 17 %. Jak v závěru své analýzy uvedli, „kontaminace mléka neurotoxiny může mít zásadní význam.“
Neurotoxické chemikálie, jako je tetrahydroizochinolin, se podle všeho nejčastěji vyskytují v sýrech. Nalezené koncentrace byly nízké, vědci se ale obávají, že v případě celoživotní konzumace sýrů může docházet k postupné akumulaci těchto látek, což může mít za následek právě zvýšenou hladinu chemikálie, která byla zjištěna v mozku osob s Parkinsonovou chorobou.
Počet přečtení: 787
Datum: 11. 5. 2022