Mléko, neurotoxiny a Parkinsonova choroba | Prameny zdraví

Mléko, neurotoxiny a Parkinsonova choroba

Metaanalýza studií zahrnujících více než 300 tisíc účastníků dospěla k závěru, že konzumace mléčných výrobků je spojena s výrazně vyšším rizikem vzni­ku Parkinsonovy choroby. Její autoři odhadli, že pokud každý den vypijeme skle­nici mléka, může toto riziko vzrůst o 17 %. Jak v závěru své analýzy uvedli, „kontaminace mléka neurotoxiny může mít zásadní význam.“

Mléko, neurotoxiny a Parkinsonova choroba

Rubrika: Náš mozek | Typ článku: Studie

Neurotoxické chemikálie, jako je tetrahydroizochinolin, se podle vše­ho nejčastěji vyskytují v sýrech. Nalezené koncentrace byly nízké, vědci se ale obávají, že v případě celoživotní konzumace sýrů může docházet k postupné aku­mulaci těchto látek, což může mít za následek právě zvýšenou hladinu chemiká­lie, která byla zjištěna v mozku osob s Parkinsonovou chorobou.

Počet přečtení: 132 Datum: 11. 5. 2022