Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Mléko a rakovina

Dnes už nemůžeme zavírat oči před hromadícími se studiemi o souvislostech mezi nadměrnou spotřebou mléka a mléčných výrobků a některými druhy rakoviny. Podle dosavadních zjištění zvyšuje mléko riziko rakoviny prostaty, vaječníků a prsu (před menopauzou). Nechceme vás strašit; jako riziková se ukazovala vždy nadměrná množství kravského mléka.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Články

U dospělého to představuje denně více než půl litru mléka (anebo ekvivalent mléčných výrobků) a roky trvání takto nadměrné konzumace. Zvažuje se několik teorií, které vysvětlují souvislosti mezi konzumací mléka a rakovinou.

Nadbytek vápníku

Nadbytek vápníku může fungovat dvěma způsoby. V tlustém střevě vápník pravděpodobně znemožňuje karcinogenně působícím sekundárním žlučovým kyselinám jejich škodlivé působení na střevní sliznici. Toto je jediné plus pro mléko, jehož konzumace tak může být pozitivním příspěvkem v prevenci rakoviny tlustého střeva.

Nadbytek vápníku může ale zároveň brzdit vznik aktivní formy vitamínu D, která má ochranný účinek na tkáně prostaty. V této souvislosti mléčné výrobky naopak zvyšují riziko rakoviny prostaty.

Růstový faktor IGF-1

IGF-1 je hormon, který se v mléku přirozeně nachází. Jeho úlohou je podpořit růst mladého organismu (tedy telátka). IGF-1 se v organismu stará o podporu růstu a dělení buněk, naneštěstí může podpořit i růst buněk rakovinných. Čím je jej tedy v mléku více, tím hůře.

Muži s vysokou hladinou IGF-1 v krvi (která korelovala s vysokou spotřebou mléka) mají asi čtyřikrát vyšší riziko rakoviny prostaty oproti těm s nižší hladinou. IGF-1 pravděpodobně zvyšuje i riziko rakoviny prsu (před menopauzou).

Nadbytek živočišných tuků

Nadměrný příjem živočišných tuků zvyšuje riziko rakoviny prsu. Množství tuku ve stravě má významný vliv na hormonální aktivitu organismu. Je známé, že strava s vysokým obsahem tuku zvyšuje hladinu estrogenů v krvi. Estrogeny se podílejí na vzniku vícerých druhů rakoviny, včetně rakoviny prsu.

V případě rakoviny prsu se sice za důležitější rizikový faktor považuje tmavé maso, mléko se však na jejím vzniku může podílet jednak samotnou přítomností živočišných tuků, jednak růstovým faktorem IGF-1. Nezanedbatelný je i vliv mnohých kontaminantů v mléku (zejména pesticidů). Souvislost mezi vznikem rakoviny prsu a nadměrnou konzumací mléka se prokázala zejména při těch formách rakoviny prsu, které se objevují před menopauzou.

Za nejcitlivější životní období ženy, kdy je organismus nejvnímavější na karcinogeny, se považuje puberta a první gravidita (těhotenství). Jedná se i o klíčová období pro možný vznik prvních rakovinných buněk v prsu - a je tedy velmi důležité, aby už od dětství byla strava sestavená správně.

Nadbytek galaktózy

Nadměrná spotřeba mléčných výrobků (zejména těch, které obsahují hodně laktózy, jako je např. sýr cottage, zmrzlina, jogurt, odtučněné či kondenzované mléko) pravděpodobně způsobuje překročení možností organismu (resp. jeho enzymatické kapacity) na zpracování galaktózy. Hromadící se galaktóza stimuluje tvorbu hormonů, které podporují vznik rakoviny vaječníků.

Uvedené příčiny se při jednotlivých druzích rakoviny mohou kombinovat. Přesné souvislosti nejsou dosud známé. Jednoznačné však je, že častá a nadměrná konzumace kravského mléka a výrobků z něj lidskému organismu spíše škodí, než pomáhá.

MUDr. Alexandra Frolkovičová, MUDr. Igor Bukovský, PhD.

Počet přečtení: 12849
Datum: 30. 12. 2013