Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Mléčné výrobky jsou nám představovány jako skvělý zdroj vápníku. Zdá se mi, že zdravou cestou ke snížení mého krevního tlaku by bylo pít více mléka a jíst více sýrů, a možná si občas dát nějakou tu zmrzlinu. Je na tom něco špatného?

Některé studie sice tento vztah mezi příjmem vápníku a snížením krevního tlaku nepotvrzují, předpokládejme ale, že výsledky tohoto výzkumu jsou alespoň částečně správné. I v takovém případě však může být ona rada, abyste zvýšil množství mléka a mléčných výrobků ve své stravě, pro vaše zdraví velmi nebezpečná.
Rubrika: Krevní tlak
|
Typ článku: Rady lékaře

Chceme-li snížit krevní tlak, činíme tak proto, že chceme snížit riziko úmrtí na infarkt nebo mozkovou mrtvici. K těmto tragédiím dochází, protože krevní cévy jsou nemocné; nacházejí se ve stavu zvaném ateroskleróza. Spotřeba mléka a mléčných výrobků se považuje za hlavní příčinu nejenom aterosklerózy, ale i jejích komplikací – srdečních záchvatů a mozkových mrtvic.

Nejvyšší úmrtnost na onemocnění srdce je z celého světa ve Finsku. Lidé žijící ve Finsku patří současně k největším konzumentům mléčných produktů na světě. Ve srovnání se Spojenými státy mají Finové přibližně 1,5 násobek úmrtnosti na srdeční chorobu a konzumují 1,5krát tolik mléka a mléčných výrobků. Příčinou jsou saturované tuky a cholesterol nacházející se ve velkých množstvích v oněch chutných mléčných výrobcích. Proto platí, že jakýkoliv nepatrný prospěch, jenž může být získán vápníkem v mléce a sýrech, je mnohonásobně převážen množstvím cholesterolu a saturovaných tuků, které se nacházejí v těch samých potravinách – a které působí aterosklerózu.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 4020
Datum: 15. 1. 2009