Mají Kaliforňané místo mozku tofu? | Prameny zdraví

Mají Kaliforňané místo mozku tofu?

Vysoká spotřeba potravin na bázi sóji, např. tofu, se pokládá za ochranný faktor proti vzniku rakoviny. Kalifornští výzkumníci nyní uvádějí možný důvod: složka sójových produktů zvaná genistein potlačuje produkci stresových bílkovin v buňkách - tedy bílkovin, které jinak pomáhají rakovinným buňkám přežít destrukci imunitním systémem organismu.

Mají Kaliforňané místo mozku tofu?

Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Studie

Je známo, že rakovinné buňky produkují značná množství těchto bílkovin, která jim umožňují přežít destruktivní reakci imunitního systému, chemoterapii a ozařování. Genistein, který tomuto procesu zabraňuje, činí zřejmě rakovinné a předrakovinné buňky zranitelnější. Genistein je přirozenou součástí stravy Číňanů a Japonců. V těchto zemích je nízký výskyt rakoviny prsu, tlustého střeva a prostaty.

Journal of the National Cancer Institute (1998;90:381-388)

Počet přečtení: 3 360 Datum: 1. 1. 1970