Květák vs. rakovina
Podle vědecké pracovnice Andrey Klausnerové je květák mnohem více než, jak jej nazval spisovatel Mark Twain, zelí s akademickým vzděláním. Tento zástupce rodiny křížatých (do které patří také brokolice, zelí, růžičková kapusta, čínské zelí a kapusta) obsahuje jedinečné protirakovinné složky, které stimulují enzymy deaktivující karcinogeny.
Některé studie ukázaly, že lidé, kteří zkonzumují nejvíce zeleniny z rodu křížatých, mají nižší výskyt rakoviny plic, žaludku, tlustého střeva, prostaty, močového měchýře a prsu.
Květák můžeme vařit ve vodě či v páře, péct, lehce osmahnout či připravovat v mikrovlnné troubě. Chcete-li zachovat jeho bílou barvu, přidejte do vody, ve které se vaří, polévkovou lžíci citrónové šťávy.
Enviromental Nutrition
Počet přečtení: 3763
Datum: 28. 3. 2010