Konzumace masa, heterocyklické aminy a riziko rakoviny prsu | Prameny zdraví

Konzumace masa, heterocyklické aminy a riziko rakoviny prsu

Je známo, že v Uruguayi je vysoká nemocnost a úmrtnost na rakovinu prsu. Předchozí studie ukázaly, že s rakovinou prsu jsou spojeny tmavé maso (v hojnosti v místní stravě) a nasycené tuky. Nová studie, která zkoumala 352 pacientek s rakovinou prsu a 382 pacientek bez rakoviny prsu v šesti nemocnicích v Montevideu, se zabývala jejich jídelníčkem a způsobem přípravy stravy.

Konzumace masa, heterocyklické aminy a riziko rakoviny prsu

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie

Bylo zjištěno, že riziko rakoviny prsu stoupalo se zvyšujícím se přijmem tmavého masa, hovězího, smaženého masa a s příjmem heterocyklických aminů (látky, které se vytvářejí během vaření).

Zvýšení rizika nebylo možno vysvětlit pouze obsahem tuku v mase. Zatímco u smaženého masa bylo zvýšení rizika značné, u grilovaného masa bylo nižší a u vařeného masa nejnižší. Ukázalo se tedy, že způsob kuchyňské přípravy je velmi důležitý.

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 1997;6:573-81

Počet přečtení: 3 059 Datum: 19. 2. 2010