Konzumace masa a riziko rakoviny | Prameny zdraví

Konzumace masa a riziko rakoviny

Vědci z Harvardské univerzity zjistili po prozkoumání údajů od více než 100 tisíc osob, že konzumace slaniny a kuřecího masa zdvojnásobuje riziko rakoviny močového měchýře. Totéž platilo u rakoviny slinivky. Ženy, které konzumovaly hodně masa připraveného na grilu, měly pak o 47 % vyšší riziko rakoviny prsu.

Konzumace masa a riziko rakoviny

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie

Vědci usoudili, že riziko zvyšuje úprava masa smažením nebo grilováním. V jiné studii však při zvýšení rizika rakoviny děložní sliznice nehrálo roli, jak bylo maso upravené, ani jestli bylo tmavé či světlé (ti, kteří jedli hodně drůbež a ryby, měli dokonce riziko nejvyšší).

V další studii na 35 tisících ženách se ukázalo, že ty z nich, které jedly nejvíce masa, měly nejvyšší riziko rakoviny prsu.

S použitím podkladů ze stránek www.nutritionfacts.org

Počet přečtení: 4 214 Datum: 29. 2. 2016