Klíčovou ingrediencí Středomořské stravy by mohla být vláknina | Prameny zdraví

Klíčovou ingrediencí Středomořské stravy by mohla být vláknina

Lidé, kteří se živí stravou typickou pro obyvatele Středomoří, se dožívají vyššího věku a mají nižší výskyt srdečního onemocnění. Co však stojí v pozadí až magických účinků tamního jídelníčku? Skupina španělských vědců se domnívá, že je to množství vlákniny ve stravě.

Klíčovou ingrediencí Středomořské stravy by mohla být vláknina

Rubrika: Stravování | Typ článku: Studie

Výzkumníci zjistili, že ti Španělé, kteří měli ve stravě nejvíce vlákniny, měli o 86 % nižší riziko infarktu než lidé, kteří měli vlákniny ve stravě nejméně. Závěry vycházejí z porovnání skupiny 171 pacientů po infarktu se vzorkem obyvatel, kteří infarkt neprodělali.

Roli hrála v tomto ohledu zejména pravidelná konzumace ovoce v množství alespoň 250 gramů denně. Ve Španělsku se ovoce jí běžně jako moučník po hlavním jídle.

European Journal of Clinical Nutrition 2002;56:715-722

Počet přečtení: 2 306 Datum: 25. 2. 2007