Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Je to pravda, že organismus si dokáže vyrobit cukr ze všeho, co jíme?

Ano, je to tak – ze všeho kromě tuku. Lidé si dlouho mysleli, že skutečně nezáleží na tom, co jedí, protože organismus si sám vyrobí, co potřebuje. Dnes už ale víme, že způsob, jakým organismus zpracovává různé potraviny – od okamžiku konzumace až do doby, kdy se dostane ta či ona živina do krve – je velice odlišný.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Nejžádanějším energetickým zdrojem pro organismus je glukóza, která přichází z cukrů a škrobů. I když čerstvé ovoce obsahuje samo o sobě hodně cukru, většinou nedestabilizuje hladinu glukózy v krvi, protože přirozeně obsahuje také hodně vlákniny.

Rovněž škrobová jídla jsou pomalu štěpena na glukózu a vstřebávána dle potřeb organismu. Z energetického hlediska se proto jako nejvhodnější jeví konzumace plnohodnotných škrobovin (celozrnné obiloviny, neloupaná rýže, celozrnné těstoviny, luštěniny) spolu s jednoduchými cukry (např. celozrnná kaše s medem). Přítomnost vlákniny v těchto jídlech zajistí pomalé uvolňování glukózy a zabezpečí stabilní zdroj energie na několik hodin.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.

Počet přečtení: 3137
Datum: 15. 3. 2009