Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jaký je význam bílkovin pro zdraví?

Bílkoviny jsou pro život nezbytné, tak jako je nezbytná například energie v potravě. Všichni víme, že v průměru bychom měli usilovat o snížení příjmu energie, málokoho z nás však napadne, že zřejmě bychom měli usilovat i o snížení podílu bílkovin v naší stravě.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Bílkoviny se dnes na celkové energii stravy podílí 10-15%. Pokusná zvířata se však největší délky života dožívala, když podíl bílkovin byl pouze 4%. Zřejmě by nám tedy postačila snad pouhá třetina současného příjmu bílkovin.

V obilném zrnu bílkoviny představují 15%, v bramborách 10%, v moučných výrobcích běžně minimálně 8%, atd. Z toho plyne jedna velká výhoda při výběru zdravé potravy. Rozhodně se není třeba starat o zajištění dostatku bílkovin. Přednost by naopak měly dostat nízkobílkovinné potraviny.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 4287
Datum: 1. 9. 2009