Jaké jsou důsledky dlouhodobého nedostatku vlákniny ve stravě? | Prameny zdraví

Jaké jsou důsledky dlouhodobého nedostatku vlákniny ve stravě?

Přibližně po čtyřiceti letech na stravě s nedostatkem vlákniny se již u mnoha lidí projevuje divertikulóza tlustého střeva. Značné tlaky v tlustém střevě, které jsou výsledkem pohybu malé a tuhé stolice, mohou nakonec ve stěně tlustého střeva vyvolat tvorbu vychlípenin, kterým se říká divertikuly.

Jaké jsou důsledky dlouhodobého nedostatku vlákniny ve stravě?

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Divertikuly lze nalézt asi u 35 procent lidí starších šedesáti let, kteří žijí v bohatých západních zemích. V předprůmyslových společnostech, kde se konzumuje strava bohatá na škroboviny, se s tímto onemocněním téměř nesetkáme.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 4 784 Datum: 6. 2. 2012