Jaká je hlavní cesta k omezení nemocnosti a úmrtnosti na infekční nemoci? | Prameny zdraví

Jaká je hlavní cesta k omezení nemocnosti a úmrtnosti na infekční nemoci?

Při středověkých epidemiích moru, cholery nebo neštovic zemřela někdy v jednotlivých státech až čtvrtina veškerých obyvatel. Až donedávna se v mnohých částech světa jen polovina narozených dožila dvaceti let věku. Prakticky všichni ze zemřelých zemřeli na infekční nemoci.

Jaká je hlavní cesta k omezení nemocnosti a úmrtnosti na infekční nemoci?

Rubrika: Infekční nemoci | Typ článku: Rady lékaře

Zatímco u civilizačních chorob kouření může zvýšit riziko nemoci, resp. úmrtí, třeba až desetkrát v případě rakoviny plic, a nesprávná výživa může riziko zvýšit možná padesátkrát v případě infarktu myokardu, tak u infekčních nemocí je situace zcela jiná. Kojené děti mají zcela stejnou výživu - mateřské mléko. Přitom v zaostalých oblastech může být úmrtnost na infekční nemoci u kojenců třeba až stokrát vyšší, než je tomu ve vyspělých státech s vysokou úrovní hygieny a zdravotní péče.

Pokles úmrtnosti na jednu setinu ovšem zdaleka není rekordem. U některých infekčních nemocí poklesla úmrtnost na pouhou tisícinu a některé se podařilo zcela odstranit. Teď mám na mysli třeba neštovice, které jsou také dokonalým příkladem toho, proč úmrtnost na infekční nemoci tak výrazně a rychle klesá. Virus neštovic má totiž jediného nositele - člověka. Podaří-li se tedy všechny nemocné izolovat a postupně vyléčit, tak nezbude jediný nositel viru. To se také v průběhu let v celosvětové akci skutečně podařilo. Virus neštovic zmizel ze světa. Již mnoho a mnoho let nebyl jediný člověk postižen neštovicemi.

Toto je hlavní cesta k odstranění infekčních nemocí. Zabránit tomu, aby se člověk s nákazou vůbec setkal. Některé nemoci jsou přenášeny krysami, hmyzem atd. K odstranění a omezení těchto nemocí tedy přispělo hubení krys a potkanů, hubení škodlivého hmyzu. Prostředkem k tomu mohlo být například vysoušení bažin v blízkosti lidských sídel s velkým počtem obyvatel.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 2 267 Datum: 13. 6. 2010